Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус не помни нищо, още е в шок
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Септември 2018 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус не помни нищо, още е в шок

/КРОСС/ Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров все още е в шок. Това заявява защитникът му - адвокат Христо Ботев в интервю за "24 часа". По думите му клиентът му, който е на 59 г., за първи път влиза в арест.

Апелативният съд в София пусна Григоров на свобода срещу 2 хил. лв.

"Прибра се вкъщи, но журналисти се опитваха да влязат в дома му, прескачайки оградата, блъскаха и по портата му. Кой нормален човек няма да се чувства ненормално в тази обстановка? Той има нужда да бъде оставен на спокойствие", коментира адвокатът.
Защитникът каза, че разследването на катастрофата със 17 жертви от 25 август се намира в много ранен стадий. По делото засега е събрана информация за действията на водача. Има документи от Агенция “Пътна инфраструктура” и фирмите, ремонтирали пътя Своге-София, но те все още не са изследвани.

Григоров не можел да възпроизведе никаква информация за тежкото ПТП.

"Може да си мислите, че това е защитна стратегия, но не е. В началото Григоров си мислеше, че завоят бил ляв, а не десен. Представете си, има свидетели по делото, на които последният спомен е бил, че са минавали през с. Лакатник, което е на 30 км от мястото катастрофата. А те са пътували още половин час в автобуса, преди да се преобърнат в пропастта. Човешката памет в подобни случаи, казаха специалисти, че може да се възстанови няколко месеца след събитието, а може и изобщо да не се възстанови", заяви Ботев.

Нараняванията на шофьора от катастрофата не са сериозни. Има хронични заболявания от възрастта: високо кръвно, диабет и проблем с бъбреците.

Защитникът посочи, че Григоров не е рисков водач. Нарушенията му на пътя са между 2008 и 2010 г. и са незначителни. "Той е 59-годишен обикновен човек, който си вади хляба сам. Живее в Божурище. Има 2 големи дъщери", обясни той.

Броят на подписите в негова защита растял всеки ден, включително онлайн.

"Този път общественото мнение казва, че държавата е виновна. Хората не само подкрепят Григоров, те искат и разследването да стигне докрай. Най-малкото да се установи къде куца работата на отговорните инстутиции, ако трябва и да се преструктурират. Тук въпросът не е да има някой в затвора, а да не умират хора", коментира адвокатът.

По думите му общото впечатление на свидетелите от автобуса е за спокойно пътуване. "Григоров, освен че вози възрастни хора до различни места, е и човек, който вози и деца. Когато това ти е занаятът, си изграждаш навици, от които трудно после излизаш. Не може 5 дни да караш бавно, а на шестия – бързо. Той е човек, който знае, че носи отговорност и за малки деца, и за по-възрастни хора и това е така от години", изтъква той в интервюто.

Заключенията от експертизите ще кажат доколко пътят е способствал за тази катастрофа. "Ако се установи например хубаво сцепление на пътното платно, добър асфалт, наличие на нормално поставена мантинела, може да се приеме, че автобусът с дори 53 км/ч, удряйки се в бордюр и мантинела, е нямало да падне. Невинаги субективните действия на водача водят до престъпление", посочи той.

Защитникът каза, че масово превозвачи не уведомяват ДАИ, че тръгват на път, каквото изискване има.

"Техническият преглед – да, не е направен, пропуснато е. При положение, че на този етап е установена изправност на автобуса, това не е проблем", уточни Христо Ботев.

Превозното средство е било оборудвано с колани, но никой от пътниците не си ги е сложил. Той изтъкна, че няма механизъм, по който един шофьор да задължи пътниците да ги сложат, както и няма гаранция, че коланите са могли да спасят живот.

Според адвоката е важно да се разбере как се изпълняват обществени поръчки, които не струват малко, защото . подвеждането под отговорност на едно длъжностно лице не решава проблема.