Деница Николова: МРРБ инвестира над 660 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ в енергийна ефективност на сгради
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Септември 2018 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деница Николова: МРРБ инвестира над 660 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ в енергийна  ефективност на сгради

/КРОСС/ С до 40% по-малко  разходи за отопление ще плащат домакинствата в обновените жилища 

Над 660 млн. лв. инвестира Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и на обществени сгради в страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и  ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Тя заедно с кмета на Разлог инж. Красимир Генчев откри напълно обновени пет жилищни блока в града.  Сградите са санирани по проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог - втора група“. В тях  живеят 86 домакинства, а инвестицията е на стойност почти 1,3 млн. лв. Блоковете са с нова фасада, топлоизолация, дограма, изолирани покриви,  повишен срок на експлоатация и др. 

Зам.-министър Николова обърна внимание, че в следствие на повишената енергийна ефективност разходите за отопление на обитателите ще намалеят с 30-40%, което ще се осети още през предстоящия отоплителен сезон. „Един от основните приоритети на правителството е намаляването на консумацията на енергия до 2020 г. с  20%. Една от мерките е повишаване на енергийната ефективност на сградите, която се изпълнява с няколко мащабни програми от МРРБ, каза още тя.

                     

Деница Николова напомни, че в периода 2007-2013 г. в такива мерки са вложени 200 млн. лв. само по Оперативна програма „Регионално развитие“. Тя отбеляза също, че санирането на сградите води и до намаляване на вредните емисии във въздуха, като само петте блока в града ще пестят общо 90 тона въглероден диоксид годишно. „Най-важната цел  на тези програми е, че постигаме  по-привлекателни жилища, намаляване сметките за отопление и спестявания на средства, както и по-висок стандарт на живот за хората. Надявам се, че всички жители на Разлог ще се възползват и от бъдещи проекти и ще се грижат за поддръжка на сградите“, каза още заместник-министърът.

Деница Николова допълни, че освен инвестициите по ОПРР, с които града става по-красив и модерен, от съществено значение за региона е изграждането на АМ „Струма“, което ще го превърне в по-привлекателно място за живот и инвестиции.

По време на церемонията кметът на Община Разлог инж. Красимир Генчев благодари на екипа на общината и ОПРР за бързата и качествена съвместна работа и постигнатия резултат. Благодарение на правителството европейките  фондовете работят, а общините ползват европейската солидарност за развитие, посочи той.

Сред гостите на събитието бяха народният представител Емил Тончев, председателят на Общински съвет- Разлог д-р Мария Димитрова, заместник-кметове и др.