Традиционен събор събра за 15-ти път русофилите край язовир Копринка
Секция: КУЛТУРА
08 Септември 2018 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Традиционен събор събра за 15-ти път русофилите край язовир Копринка

/КРОСС/ Около 15 хиляди души се събраха и тази година край стената на язовир "Копринка" за 15-я пореден път традиционен събор на приятелите на Русия в България. Тази година той е посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и ще премине под наслов "Европа е по-силна с Русия", съобщи за агенция КРОСС председателя на сдружението у нас Николай Малинов. На събитието присъстват и гости от братска Русия - Сергей Гаврилов - от Комисията за духовно развитие и  култура в Руската Дума, Александър Фоменко от Съюза на писателите. Приветствия към присъстващите на събора се получиха от партриарха, от президента Радев, от губернатора на Крим и много други съратници на идеята.

Организатори на събора са Национално движение "Русофили", Координационният съвет "България - Русия" и община Казанлък, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавната агенция по горите.

Срещата на русофилите в България по традиция започна с поклонение пред Паметника на свободата на връх Шипка. Конкурси, концерти, откриване, възстановяване и поддържане на паметници са сред дейностите на Националното движение „Русофили". Днешният събор край Копринка е кулминацията на проявите на движението, обобщи председателят му Николай Малинов. Пред насъбралото се множество той сподели идеята да бъде учредено международно русофилско движение.

„Тази идея е високо оценена в много страни по света, включително и в Русия, тъй като това, което ние правим, се забелязва, вижда, обръщат му внимание", каза той.

„Любовта между българския и руския народи може да устои на всяка политическа буря, на всяко тенденциозно и злонамерено преиначаване на истината", се казва в приветствието, което президентът Румен Радев изпрати до русофилите на Копринка:

„Благодаря на участниците в националния събор, че вече 15 години показват с присъствието си тук, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа".

Художествената програма с участието на български и руски артисти и състави продължи до 17 ч. Специални гости бяха Мими Иванова и голяма група изпълнители от Коми.

Съборът край язовир "Копринка" е най-мащабното мероприятие на най-голямата неправителствена организация в България - НД "Русофили", която днес наброява над 35 хиляди организирани членове и  има 226 клуба в цялата страна.

Инициативата принадлежи на българи, работили някога в Коми. През 2003 г. те се събират в околностите на София за първия събор, в който тогава се включват около 800 души.

През последните години проявата събира между 10 и 15 хиляди участници от цялата страна - хора, работили или учили в Русия, почитатели на руската култура, радетели за съхраняване на дружбата, традициите и паметта, които свързват двата народа, както и за развитие на сътрудничеството в перспектива.

Движение "Русофили" и съборът край "Копринка" са уникални по своя характер изяви на обичта и приятелството между два народа в конфронтационните условия на днешния несигурен свят. Всяка година тази уникалност привлича вниманието на редица чужди медии.

Представители на държавните институции и местните власти, депутати и политици от различни партии не пропускат събитието, което дължи привлекателността си, освен на всичко друго, и на своя надпартиен характер и патриотичен заряд.

Снимка: Фейсбук група "Приятели на Русия"