Путин поздрави Ким Чен-ун по повод годишнината от основаването на КНДР
Секция: Русия
09 Септември 2018 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин поздрави Ким Чен-ун по повод годишнината от основаването на КНДР

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до лидера на Северна Корея (КНДР) Ким Чен-ун по повод 70-ата годишнина от основаването на страната, предаде ТАСС, цитирайки Централната корейска телеграфна агенция.

"Приемете искрените ми поздравления по повод 70-ата годишнина от основаването на КНДР", пише Путин, подчертавайки приятелския характер на отношенията между двете страни. Освен това руският президент изразява увереност, че Пхенян и Москва ще гарантират със съвместни усилия развитието на двустранния диалог и конструктивното сътрудничество в различни области. "Това отговаря напълно на интересите на народите на нашите страни" и подпомага укрепването на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло, се добавя в цитираната телеграма.
Днес в Пхенян ще се проведе парад по повод 70-ата годишнина от основаването на КНДР. Русия ще бъде представена на парада от председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко. Вчера тя се срещна с Ким Чен-ун, по време на която предаде лично послание от Путин. Севернокорейският лидер потвърди, че е готов да посети Русия, предаде ТАСС.

Празненствата в Северна Корея ще се фокусират върху военния парад и масовите игри, на които ще бъдат показани както усъвършенствани ракети, така и надеждите на Ким Чен-ун за подобряване на икономическото положение, отбелязва Асошиейтед прес. Днешният парад ще се състои в изключително чувствителен момент, когато усилията за намаляване на напрежението със САЩ са в застой след срещата между Ким и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур. Вашингтон иска Ким първо да поеме ангажимент за денуклеаризация. Пхенян иска първо да бъде гарантирана сигурността му и да се сключи мирно споразумение, с което да бъде сложен официално край на Корейската война.

В този контекст показването на ракетите може да се сметне за нарочна провокация, отбелязва АП.

Планираните масови игри включват хора, които държат плакати или танцуват в унисон, демонстрирайки националното единство. Тази година представлението ще има и силна икономическа тема.