Опасни ли са старите панелни блокове
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2018 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасни ли са старите панелни блокове

/КРОСС/ Милион и половина българи живеят в над 700 000 панелни жилища, разположени в 20 000 сгради в цялата страна, съобщава NOVA.

Падащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се появяват в тези постройки.

Тази седмица беше белязана от тежък инцидент в Силистра. Жена полетя от четвъртия етаж с балкона си.

Това съвсем не е първият такъв инцидент . През 2014 г. балкон на апартамент се срути в панелен блок в Шумен. Същата година отломка от фасада политна от петия етаж и едва не уби жена в Бургас. Панел се отцепи от последния етаж и помете долната тераса в Лом. Огромна плоча падна в Бургас и се разби пред вход. През 2017 г. мазилка от панелен блок едва не уби 6-годишно дете в Перник.

Показателен е случаят с панели на блок 208 в столичния квартал „Надежда". Той се разцепи през 1998 г. Две години по-късно обитатели на жилищата, където се появи пукнатината, бяха евакуирани. Компрометираната конструкция обаче все още не е разрушена. Заповед за събаряне отдавна е издадена, но процедурата се бави.

След рестарта на националната програма за саниране през миналата година се оказва, че най-малко сгради са обновени в София - едва пет, а най-много в Благоевград - 93. При лоша поддръжка обаче дори по-новите сгради и тераси са опасни, а потенциална жертва може да е всеки.

Някои от най-старите панелни блокове имат нужда от спешни ремонти заради падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Над 95% от жилищата обаче са в частни ръце и именно собствениците трябва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живеят.

За всеки блок трябва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да „живее" възможно най-дълго. Така и инцидентите с пострадали хора да станат все по-малко.