Световното първенство по гребане беше открито на Античния театър в Пловдив
Секция: СПОРТ
09 Септември 2018 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световното първенство по гребане беше открито на Античния театър в Пловдив

/КРОСС/ Световното първенство по гребане за жени и мъже беше открито снощи на Античния театър в Пловдив. Сезонът в гребането за 2018 година ще приключи именно със Световното първенство за мъже и жени в Пловдив, а сезон 2019 ще бъде открит отново тук с първия кръг от Световната купа. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при откриването на шампионата, който ще се проведе от 9 до 16 септември.
„Пловдив е домакинствал на почти всички състезания, включени в календара на гребните спортове, но за първи път ще приеме най-престижния и най-голям шампионат - Световното първенство за мъже и жени. Винаги сме се справяли отлично като организатори и аз вярвам, че всички участници ще имат незабравими моменти през следващата седмица", заяви Кралев.
Кралев изрази увереност, че изграждането на втори гребен канал ще утвърди Пловдив в календара на Международната федерация по гребане (ФИСА).


Президентът на Международната федерация по гребане (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан подчерта, че подобно първенство няма как да бъде реалицирано без подкрепата на държавата. Французинът отличи и добрите условия, които предлага Пловдив.
„Светът на гребането е очарован да се завърне отново в Пловдив. Били сме тук за много състезания, но сега е за най-важният шампионат през годината. Гребците са добре запознати с трасето и прекрасните условия. Вярвам, че отборите ще се представят по най-добрия начин. Всички са тренирали усилено и сега е моментът да реализират потенциала си", заяви още Ролан.
В първенството участват близо 1000 състезатели от 62 страни. Те ще си разпределят отличията в 14 олимпийски, 6 неолимпийски и 9 дисциплини за хора с увреждания.
България ще бъде представена от три лодки - новосформираната двойка скул - Кристиан Василев и Борис Йотов, Лазар Пенев на скиф лека категория и двойката без кърмчия Станимир Халаджов и Рангел Кацарски. Заради операция в последния момент отпадна Европейската шампионка за жени до 23 години и бронзова медалистка от световното първенство за жени до 23 години Десислава Георгиева.
В шампионата ще участва и олимпийската шампионка от 1996 г. и 2000 г. Екатерина Карстен, която ще се състезава в четворката скул на Беларус. В Пловдив голямата конкурентка на нашата Румяна Нейкова ще бъде на 46 години.