Предстоящи събития в страната за 10 септември
Секция: Предстоящи събития
10 Септември 2018 07:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 10 септември

/КРОСС/ *** Шумен.
От 10.30 часа пред Ректората на Шуменския университет президентът на Република България Румен Радев ще присъства на откриването на академичната година и церемонията по приемане на първокурсниците в академическата общност.

***
Силистра.
В 10.00 часа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще направи оглед на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра във връзка с мерките и борбата срещу африканската чума по свинете. В 11.00 часа ще започне среща с индустриалните свиневъди в областната администрация. По-късно през деня - около 14.00 часа, министър Порожанов ще проведе и срещи в Букурещ за координиране на борбата с АЧС с румънските си колеги на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите - Йоан Дене.

***
София.
От 10.30 часа пред сградата на Столична община ще се проведе протест, организиран от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

***
София.
От 11.00 часа в пресклуба на БТА Сдружение „Аутизъм Днес" и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България" ще дадат пресконференция във връзка с двата вандалски акта от 24 срещу 25 август и 31 август 2018 г. над новоизграждащия се Център за деца с аутизъм за Северна България в гр. Плевен в сграда, предоставена безвъзмездно от Община „Плевен" за изграждане на Център за терапия на деца с аутизъм за Северна България, намираща се в Бившият дом за деца, лишени от родителски грижи „Детелина".

***
София.
От 11.00 часа в Градската градина (пред лятната градина на Гранд Хотел София) новоназначеният посланик на Швейцария в България г-жа Мюриел Берсе Коен, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, както и представители на швейцарския бизнес ще присъстват на представяне на изложбата на открито „Енергия за живот".

***
София.
От 11.00 часа в зала „Проф. Асен Златаров" тържествено ще бъде открита академичната 2018/2019 година.

***
София.
От 12.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция по повод 24-тото издание на Международния медиен фестивал Mediamixx 2018, който ще се проведе от 20 до 22 септември в Солун.

***
София.
От 13.00 часа в Националния пресклуб на БТА представители на сдруженията в транспортния бранш ще представят пред медиите позиции и мнения по актуални теми. Те ще изразят подкрепата си към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след подадената от него оставка. В пресконференцията ще участват Йордан Арабаджиев - изп. директор на Съюза на международните превозвачи, Илиян Филипов - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Миролюб Столарски - зам.-председател на БАСАТ, Васил Пиронков - председател на Асоциацията на автобусните превозвачи и Христо Христов - председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

***
София.
От 17.30 часа в галерия „Средец" на Министерството на културата ще бъде открита изложбата „Човешкото лице на културното наследство", част от инициативата на ЕС „Европейска година на културното наследство 2018".

***
София.
От 18.00 часа в Мраморно фоайе на Столичната библиотека почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на концерта на световноизвестния български пианист Тодор Петров.

***
София.
От 18.30 часа в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. "Славейков" № 4) Литературно студио „Митични птици" ще отпразнува своя юбилей.

***
Благоевград.
От 19.30 часа в двора на общежитието „Скаптопара I" Американският университет в България ще отбележи двадесетата годишнина от първото общежитие в своя кампус.

***
Варна.
От 10.00 часа до 12.00 часа в клуба на ПП ГЕРБ (ул. „Г. Бенковски" №1) народният представител Таня Петрова организира приемна за граждани.

***
Варна.
От 10.00 часа на ул. „Карамфил" № 13, ще бъде направена „първа копка" за изграждането на детска градина „Карамфилче".

***
Варна.
От 17.30 часа в Клуба на ПП ГЕРБ на адрес: ул. „Хаджи Димитър" № 3, Район „Одесос" ще се проведе семинар на тема: „Култивиране на здрав, силен и ефективен ум". Лектор на семинара ще бъде Доц. д-р Любка Танчева, Институт по Невробиология към БАН, Уестън професор на Вайцман Институт за наука - Израел, Председател на Сдружение „Добро Бъдеще и Надежда".

***
Варна.
От 18.00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна официално ще бъде открито XX-о издание на Седмицата на православната книга.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в офиса на ГЕРБ (бул. „България" №1) депутатът Станислава Стоянова организира приемен ден.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа Великотърновският апелативен съд е насрочил дело за причинена смърт по непредпазливост при взрив на природен газ в Севлиево.

***
Видин.
От 19.00 часа на площад „Бдинци" кметът на Община Видин Огнян Ценков ще даде началото на голямото Национално турне на млади артистизпълнители, което ще се проведе в няколко града в Северна България.

***
Враца.
От 9.00 часа до 14.00 часа пред сградата на Сувенирната палата ще продължи кампанията „Избери снукъра 2" с тематични игри.

***
Враца.
От 10.00 часа в заседателната зала на Община Враца ще се извърши отваряне на офертите в процедура, чрез публично състезание, за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка и монтаж на офис-обзавеждане, подвижно и неподвижно, за административна сграда на община Враца".

***
Враца.
От 16.00 часа до 17.30 часа в офиса на ГЕРБ (бул. "Демокрация" №2) народният представител и областен координатор на партията инж. Петя Аврамова ще проведе приемен ден за граждани от областта.

***
Горна Оряховица.
От 08.30 до 17.30 часа в Регионална дирекция ''Пожарна безопасност и защита на населението" на ул. „Никола Габровски" ще се проведе приемна за граждани.

***
Горна Оряховица.
От 09.30 до 12.00 часа в Районната служба ''Пожарна безопасност и защита на населението" на ул. ''Стоил Войвода №3'' ще се проведе приемна за граждани.

***
Горна Оряховица.
От 10.00 часа в залата на РСПБЗН ще бъде открита изложбата „С очите си видях бедата", посветена на Седмицата на пожарната безопасност.

***
Елхово.
От 12.00 часа в сградата на Регионална дирекция Гранична полиция - Елхово министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев ще връчи отличия на служители на РДГП-Елхово за постигнати високи професионални резултати. На церемонията ще присъстват главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и директорът на ГД „Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

***
Кърджали.
От 10.00 часа до 12.00 часа в детските градини „Ян Бибиян" и „Здравец" пожарникари ще обучават децата как да се предпазват от пожари в училище и в дома и ще демонстрират действия с пожарна и спасителна техника.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа в Парк - хотел „Кюстендил" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще се срещне с директори на училища и детски градини от област Кюстендил, по повод предстоящата учебна година. Изявления за медиите се предвиждат в 13.30 ч., когато министърът ще бъде гост в детска градина "Мечта".

***
Пазарджик.
От 10.00 часа в конферентната зала на хотел „Хебър" икономическият екип на Представителството на ЕК в България организира дискусия на тема „Европейски семестър 2018".

***
Пазарджик.
От 10.00 часа Окръжният съд заседава по делото срещу кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци.

***
Пловдив.
От 08.00 часа в отделението по фтизиатрия в УМБАЛ ‚Св.Георги" ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза.

***
Пловдив.
В Цар-Симеоновата градина продължават Дните на кубинската култура. Ще се състои танцова фиеста,водена от кубинския танцьор, инструктор и хореограф Османи Сегура.

***
Пловдив.
От 13.30 часа в зала 1 на Апелативен съд- Пловдив ще се разгледа делото по образувана жалба на гражданския ищец и на подсъдимия срещу присъда на Окръжен съд - Пазарджик, с която подсъдимият Николай Я. е признат за виновен в това, че на 12.07.2015 г. в гр. Велинград е използвал двуцевно огнестрелно оръжие - пушка и е направил опит умишлено да умъртви мъж с инициали Х. П.

***
Пловдив.
От 13.30 часа в зала 10 на Окръжен съд-Пловдив ще се гледа съдебното дело на петима души, обвинени за извършване на опит за предумишлено убийство, за умишлени палежи.

***
Пловдив.
От 14.00 часа в зала 2 на Окръжен съд-Пловдив ще се разгледа съдебното дело на подсъдимия Боян Л., управител на „Кредит Актив" ЕООД, за данъчни задължения.

***
Плевен.
От 10.00 часа в аудиториум „Магнум" на Втора клинична база с полагане на академична клетва 511 първокурсници ще стартират новата учебна година в Медицинския университет в Плевен.

***
Сливен.
От 9.30 часа в зала № 210 на Регионално управление на образованието - Сливен ще се проведе съвещание с директорите на училища и на ЦПЛР.

***
Смолян/Златоград.
От 17.00 часа в заседателната зала, на втория етаж в сградата на Общинска администрация-Златоград ще се проведе публично обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета на Община Златоград за 2017 г. от местната общност.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в ДТ „Гео Милев" театър „Любомир Кабакчиев" Казанлък представя „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.

***
Търговище.
От 13.00 часа до 15.00 часа в офиса на ПП ГЕРБ (ул. „Преслав" 7, ет.4) народният представител д-р Венка Стоянова организира приемен ден за граждани.

***
Хасково.
От 9.30 часа на тенис кортове „Хасково" ще се проведе турнир по тенис на корт.

***
Хасково.
От 10.00 часа на пл. „Атлантически" ще се състои „Европа - култура и наследство".

***
Хасково.
От 10.30 в детския отдел на РБ „Хр. Смирненски" ще бъде открита изложба „Моето лято".

***
Хасково.
От 11.00 часа на пл. „Свобода" ще се състои концерт на Клуб по спортни танци „Хасково".

***
Хасково.
От 17.30 часа в зала „Археология" на РИМ-Хасково ще се проведе дискусия за развитието и перспективите на хасковската крепост с участието на проф. Пламен Павлов.

***
Хасково.
От 18.00 часа на бул. „Съединение" № 98 ще се проведе Автородео.

***
Хасково.
От 19.00 часа на пл. „Свобода" ще се състои концерт на Група „Different Highway".

***
Хасково.
От 20.00 часа пред „Младежкия център" ще бъдат отбелязани 40 години дискотечна дейност в Хасково - дискотека на открито.

*** Шумен.
От 9.15 часа пред сградата на Общината президентът Румен Радев ще бъде посрещнат от кмета Любомир Христов.

*** Шумен.
От 10.00 до 15.30 часа в центъра на град Шумен, на площада пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев" ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Официалното откриване ще започне в 9.30 часа на площада пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев" с медиен брифинг с участието на д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, член на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Шумен.