Томислав Дончев: Оставките не означават вина на министрите
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2018 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Томислав Дончев: Оставките не означават вина на министрите

/КРОСС/ Оставките след критична ситуация не означават индивидуализирана вина на всеки от министрите, това е знак за поемане на политическа отговорност. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев преди коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, на който ще бъдат обсъдени трите министерски оставки.

Според него е възможно да има и други оставки в кабинета. На въпрос дали ще има нови рокади във властта, вицепремиерът отговори, че кабинетът е динамична среда и там няма гарантирано място. „Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен”, смята Томислав Дончев. 

Той изтъкна, че министър-председателят има право да избира екипа, с който работи. „Кадровите промени в Министерския съвет се гласуват от Народното събрание, но Конституцията категорично е предвидила, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в НС”, подчерта Дончев.

На въпрос дали ако премиерът е поискал оставката на даден министър, а депутатите не искат този министър да си тръгне, това означава бойкот на решението на премиера, Дончев отговори: „Дълбоко не вярвам да се стигне до подобна ситуация”.

Той беше категоричен, че в ГЕРБ няма конфликти и интриги. Не сме имали възможност да обсъждаме министерските оставки с Цветан Цветанов в детайли, но не виждам причина да имаме остри различия, отбеляза Дончев. Министърът на туризма Николина Ангелкова към момента запазва поста си, заяви още той.

Според него, когато става дума за държавното управление, е изключително подозрително да се взема решение, без да има спор. По думите му е нормално да има напрежение в кабинет, изграден на база коалиционен формат.

На въпрос дали се оглеждат за нови министри, той заяви, че имат дълги редици и достатъчно потенциални кандидати в резерв.

Вицепремиерът коментира и акциите на прокуратурата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. „От нас нито „чадър”, нито подкрепа, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е престъпление, престъпление е да не си плащаш данъците. Това е доказателство, че няма значение колко си богат, какви хора познаваш – няма нито един застрахован, когато не спазва закона”, категоричен беше Томислав Дончев.

Той коментира и въпроса, че хотелът на Ветко Арабаджиев е сред спечелилите обществена поръчка за настаняванията по време на европредседателството.

„Самият факт, че се случва подобна операция, означава, че ако не сега, преди месец или преди месец и половина са намерени достатъчно данни и, надявам се, доказателства, че има престъпна дейност. Това по всяка вероятност не е било известно към момента на провеждане на поръчката. Комисията по избор на изпълнител по обществена поръчка не е разследващ орган и не прави данъчна ревизия”, изтъкна вицепремиерът.