След изборите в Швеция: Никоя партия няма да има мнозинство в парламента
Секция: СВЯТ
10 Септември 2018 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След изборите в Швеция: Никоя партия няма да има мнозинство в парламента

/КРОСС/ Никоя от партиите и коалициите няма да има мнозинство в шведския парламент. Това показват неокончателните данни от парламентарните избори в Швеция, които се проведоха вчера. Двете основни коалиции са с почти изравнени резултати, а антиимигрантската Шведски демократи не постигна предричаните ѝ 20% от гласовете.

Лявоцентристката коалиция, в която влиза и управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия, получава 40,6 % от гласовете. За опозиционния дясноцентристки блок Алианс са гласували 40,1 на сто. На трето място се нарежда евроскептичната и антиимигрантска партия Шведски демократи с около 18 % от гласовете. Въпреки, че подкрепата е по-малко от очакваното, формацията значително увеличава местата си в парламента. Шведският премиер Стефан Льовен вече обяви, че няма да подаде оставка, въпреки призивите за това. 

Стефан Льовен, министър-председател, Шведски социалдемократи: "Най-важното в момента е да не се спекулира, партиите да не се нагърбват с тежки политически позиции. Вместо това да оставим силната машина на шведската демокрация да си свърши работата. Имаме две седмици до началото на новата парламентарна сесия. Ще работя спокойно като премиер и с уважение към избирателите и шведската изборна система. И ще действаме както трябва когато окончателните резултати са ясни."

А от Шведски демократи обявиха, че са готови да преговарят с всички.

Джими Окесон, лидер на партията Шведски демократи: "Готов съм да говоря с другите партии. Готов съм да преговарям и да си сътруднича с всички останали партии."

Очертава се дълъг и сложен процес на формиране на коалиционно правителство, като според анализатори е по-възможната коалиция е дясноцентристка.