Изложба ни връща към шедьоврите на първия архитект на София - Антонин Колар
Секция: КУЛТУРА
10 Септември 2018 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба ни връща към шедьоврите на първия архитект на София - Антонин Колар

/КРОСС/ В навечерието на празника на столицата Българската банка за развитие (ББР) и Регионалният исторически музей подготвят изложба, посветена на първия градски архитект на София – чехът Антонин Вацлав Колар. Eкспозицията може да бъде разгледана между 14 септември и 3 октомври, като за първи път ще бъде изложен експонат от царската чакалня на проектираната от Колар Софийска гара, реставриран с подкрепата на ББР. Премиерно ще бъде представен и новият документален филм, изготвен от БНТ в памет на градостроителя на българската столица.  

Историческите сгради са тези, които не просто формират облика на всеки град, но са и истински „ракли със спомени“ на градската памет и история. По инициатива на Българската банка за развитие в Музея за история на София за първи път на едно място ще бъдат представени всички проектирани от Антонин Колар сгради и обществени пространства. Повод за това е 140-тата годишнина от назначаването на първия архитект на града.

Назначен на 4 май 1878 г. за „Главен архитектор“ на бъдещата българска столица, 37-годишният Колар посвещава целия си труд и талант, за да превърне завареното ориенталско селище с около 11 000 жители, 3100 къщи и 20-тина джамии в модерен европейски град. „Криви улици между ниски къщи от дърво и глина, ориенталски дюкянчета, страшна кал, огромни гьолища...“ - така описва града роденият във Виена Константин Иречек, който пристига тук през зимата на 1879 г., а по-късно обобщава в дневника си: „София е българската Венеция, само че потънала в кал“.

Архитект-инженер Антонин (Адолф) Колар създава първия градоустройствен план на новата  столица, автор е на знакови обществени сгради и публични пространства. Сред тях са Градската градина, паметникътна Васил Левски, Военното министерство и Военното училище, Софийската гара, Офицерският клуб – център на всички обществени събития и прояви. По проект на Колар през 1881 г.във „виенски стил" започва и строежът на легендарния Грандхотел „България“, който по нищо не отстъпва на луксозните хотели в Европа. Сградата, днес собственост на Българската банка за развитие, бе реставрирана и представлява образец за реновация на културното ни наследство – носител е на приза „Сграда на годината“ и  има статут на паметник на културата с регионално значение. Така с уменията и неуморния труд на първия градостроител и останалите архитекти и инженери, дошли от Европа, се ражда новият облик на София, която за няколко десетилетия се превръща в „малката Виена“, предизвиквайки възхищението на пътешествениците.