НСИ отчита влошаване на промишленото производство и растеж в строителството и търговията на дребно
Секция: ИКОНОМИКА
10 Септември 2018 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ отчита влошаване на промишленото производство и растеж в строителството и търговията на дребно

/КРОСС/ Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли 2018 година отчита рязко намаляване на промишленото производство, поредно слабо подобрение на търговията на дребно и добър растеж на продукцията в сектор "Строителство". Това е знак за  стабилизация на икономическата експанзия в България на малко по-ниска предавка в началото на третото тримесечие на годината.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се сви през юли с 1,2% спрямо юни, когато нарасна с 0,8 на сто. Това представлява първо влошаване на промишленото производство от април насам и трето месечно понижение от началото на годината.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повиши през юли с едва 1,0%, след като през юни нарасна с цели 3,6%, отбелязвайки най-солидно покачване от началото на година януари насам, когато производственият индекс се повиши с 4,3 на сто.

През юли много силно намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – спад с цели 17,4% при по-сдържано понижение с 0,5% в преработващата промишленост и с 0,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

На годишна база е отчетено повишение единствено в преработващата промишленост - с 2,1%, при спад в добивната промишленост с 8,8% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повиши през юли с 1,5% спрямо юни, когато се сви с 0,4%, като продукцията от гражданското и инженерното строителство нарасна с 2,8%, а при сградното строителство – с 0,6 на сто.

На годишна база строителната продукция през юли се увеличи с 0,9% след спад с 2,9% през юни, излизайки на позитивна територия за пръв път от април насам.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през седмия месец на 2018 година. През юли оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, нарасна с 0,2% на месечна база (след анемичен растеж с 0,1% през юни). Въпреки слабия растеж, това представлява подобрение на продажбите на дребно за пети пореден месец. На годишна база растежът на търговския оборот обаче се забави през юли до 4,9% от 6,1% месец по-рано.

Трябва да се има предвид, че в края на предходния месец НСИ представи относително слабо проучване, показващо влошаване на стопанската конюнктура през месец август. Общият показател на бизнес климата в нашата страна се понижи през август с 2,9 пункта, като промишленият индекс се влоши с 1,9 пункта, индексът в строителството падна с 3,8 пункта, понижение с 4,0 пункта беше отчетно при търговията на дребно и с 2,8 пункта в сферата на услугите.

Взето заедно, тези данни предполагат, че икономическата експанзия в началото на третото тримесечие вероятно стабилизира около по-ниската предавка от второто тримесечие, когато БВП на България нарасна на тримесечна база с 0,8% и на годишна база с 3,4% след растеж в началото на годината съответно с 0,9% и с 3,6 на сто.