МТИТС бе домакин на работна среща за задължителното оборудване на автобусите с предпазни колани
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2018 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МТИТС бе домакин на работна среща за задължителното оборудване на автобусите с предпазни колани

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заедно с депутата от ресорната парламентарна комисия Станислав Иванов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и експерти от Агенцията, проведоха среща с представителите на техническите служби за проверка на изправността на превозните средства.

Основна тема на дискусията бяха технологични предложения във връзка с предстоящо изменение на Закона за автомобилните превози за въвеждане на задължително изискване за оборудване на автобусите с маршрутни разписания над 30 километра с обезопасителни колани.

От общо 17 000 автобуси, които са преминали технически прегледи, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани в автобусите, каза заместник-министър Попов. По думите му, част от тях технологично разполагат с възможност за оборудване с предпазни колани.

По време на срещата, лабораториите за изпитания на превозни средства, предложиха да направят безплатен анализ на автобуси, които в момента са без колани, за да изготвят разчети колко време и средства ще са необходими за преоборудването. Представителите на техническите служби бяха категорични, че поставянето на колани в автобусите може да спаси повечето потенциални жертви при пътен инцидент. Те дадоха пример с шофьора на автобуса, който катастрофира край Своге в края на август – той единствен е ползвал предпазен колан и е оцелял с минимални наранявания.

Обменът на информация между ИА „Автомобилна администрация“ и техническите служби ще продължи.