Владимир Путин и Си Дзинпин ще обсъдят международни проблеми, включително ситуацията в Сирия
Секция: СВЯТ
11 Септември 2018 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин и Си Дзинпин ще обсъдят международни проблеми, включително ситуацията в Сирия

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще обсъдят международни проблеми, включително ситуацията в Сирия в кулоарите на Източния икономически форум във Владивосток, предава TACC, цитиран от Фокус.

По думите на руския посланик в Китай Андрей Денисов , лидерите на двете страни никога не са се ограничили да обсъждат определени теми. "Сирия, както и редица други проблеми са на масата [на преговорите].
Както посочи посланикът, в Сирия, въпреки огромните трудности, е налице процес на военно-политическо уреждане. "Сега, може би, е по-близо до края, отколкото когато и да било, - каза Денисов. - В близко бъдеще въпросът за възстановяване на Сирия ще се изправи в целия си ръст."

"Освен това, страната се нуждае от хуманитарна помощ, тя все още не е в състояние да си осигури най-важните средства за съществуване.", - добави той.

Дипломатът изрази мнение, че Русия и Китай едва ли ще се състезават в икономическото възстановяване на Сирия.

"Като цяло, аз не бих говорил за конкуренция, - каза дипломатът -. Има въпроси, по които китайските колеги особено се открояват, като строителството на инфраструктурни съоръжения. Обемът на възстановителни работи е такъв, че има място за всички. Освен това, нашата страна, и Китай няма да се затворят. Напротив, ние активно ще насърчаваме всички страни да участват в реконструкцията на разрушената сирийска икономиката и на социалната сфера ." - заяви посланика.