Мика Зайкова: Поскъпването на живота е предвестник на кризи
Секция: ИКОНОМИКА
11 Септември 2018 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Поскъпването на живота е предвестник на кризи

/КРОСС/ Поскъпването на живота в отделните сектори, както и увеличаващата се инфлация, са предвестници на кризи. Това смята икономистът Мика Зайкова. В студиото на „Тази сутрин” двамата с изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов коментираха предстоящото поскъпване.

Вчера от КНСБ обявиха, че животът поскъпва със 7 лв. на човек заради новите цени на газ, ток и парно. Синдикатите изчисляват, че около 600 лв. на човек ще бъдат нужни, за да живее нормално, като срещу тях на практика стоят 491 лв. – средният доход за второто тримесечие на 2018 г.

Това означава, че ще увеличат енергийно бедните и бедни хора в страната. Ножицата между бедните и богатите се разтваря”, коментира още Мика Зайкова.

Според Добрин Иванов са приключили годините на дефлация, като в момента тя расте с увеличаващ се темп. „Проблемът е, че голяма част е вносна инфлация – тя е внесена с повишаването на цената на енергоносителите и горивата. Увеличението на газа ще бъде четвърто за тази година”, коментира той.

По думите му трябва да се вземат мерки за увеличението на инфлацията в страната, защото така няма да покрием критериите за еврозоната. „Отдалечаваме се от еврозоната. Ако не покрием критерия за инфлация, ням ада покрием и другите критерии”, категоричен е Иванов.