Развитието на парламентарното сътрудничество обсъдиха Цвета Караянчева и Мая Гойкович
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2018 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Развитието на парламентарното сътрудничество обсъдиха Цвета Караянчева и Мая Гойкович

/КРОСС/ Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарното сътрудничество и за оползотворяване на натрупания от България опит в хармонизирането на националното законодателство с това на ЕС бяха сред основните теми, които обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. Председателят на сръбския парламент е на двудневно официално посещение в България.

България и Сърбия имат много добри отношения, които се развиват динамично в последните години, подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя изрази увереност, че сътрудничеството между парламентите на двете страни ще продължи да се задълбочава и заяви, че българските парламентаристи са готови да подпомогнат Сърбия със своя опит в хармонизирането на националното законодателство с това на ЕС.

Щастливи сме, че България успя да постави темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС, заяви Цвета Караянчева. Радваме се, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Сърбия отвори две нови преговорни и сме готови да споделим своя опит във всички сфери от този процес, подчерта тя.

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович благодари на България за подкрепата и помощта, която страната е оказала за европейската интеграция на Сърбия. Тя изрази надежда, че по-доброто сътрудничество между депутатите от парламентарните на двете страни и конкретно на тези от комисиите по европейски въпроси ще подпомогне по-бързото интегриране на Сърбия в ЕС.

За България е много важна темата за българското национално малцинство в Сърбия, подчерта председателят на Народното събрание и добави, че отношението на Сърбия към него ще подпомогне развитието на двустранните отношения между двете страни.

Мая Гойкович посочи, че Сърбия е постигнала много през последните години в сферата на законодателството, свързано с малцинствата. Българското национално малцинство е мост за сътрудничество между двете държави, отбеляза тя. Новата учебна година започнахме със завършени, преведени и отпечатани нови учебници за българското национално малцинство, добави председателят на сръбския парламент.

Като приоритетни сфери на сътрудничеството между България и Сърбия председателите на двете законодателни институции откроиха транспорта, енергетиката, стопанството, туризма, културата и образованието. Много важно е да подкрепим правителствата да изпълнят инфраструктурните проекти, които ще подобрят свързаността и ще създадат добри условия за развитие на контактите и съвместните инициативи между представителите на бизнеса, подчерта Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание посочи, че през тази година в Сърбия е бил отбелязан 24 май – Ден славянската писменост и култура и изрази надежда, че този празник ще бъде обявен за официален в Сърбия, какъвто е в България. Председателят на Народната скупщина на Сърбия подари на председателя на българския парламент извезана със златни конци кирилска азбука и подчерта, че това е символичен знак за още един празник, който Сърбия и България ще честват заедно. Реплика на звънеца, с който преди близо 140 години е било открито Учредителното събрание във Велико Търново, подари Цвета Караянчева на председателя на сръбския парламент.

Мая Гойкович отправи покана към председателя на Народното събрание да участва догодина в Сърбия в отбелязването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.