Кънчо Стойчев: БСП не просто не харесва „актьорите“ в управлението, а иска смяна на цялата „пиеса"
Секция: Коментари
11 Септември 2018 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънчо Стойчев: БСП не просто не харесва „актьорите“ в управлението, а иска смяна на цялата „пиеса"

/КРОСС/ БСП не просто не харесват „актьорите“ в управлението – те искат смяна на цялата „пиеса“. Така социологът Кънчо Стойчев коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ реакцията на Левицата срещу предложенията на ПП ГЕРБ за нови лица на местата на тримата министри в оставка. Той не се ангажира с мнение относно конкретните личности, преди да види начина им на работа поне за месец-два. Не е коректно да слагаме етикети на хора, предложени току-що за министерските постове – трябва да съдим по резултатите им, уточни социологът. 

„Възроптаването на БСП е напълно разбираемо. Критиката им по отношение на сегашното правителство отдавна се базира на дейността му. Левицата е радикален опонент на цялостното действие на правителството и на посоката, в която то движи страната. В този смисъл едва ли едно или друго име би променило отношението на БСП към управляващите – тази партия играе силно своята роля на парламентарна опозиция. Безспорно това е най-силната парламентарна опозиция, която имаме в последните десетилетия, но до какво ще доведе тази позиция е друг въпрос. И все пак позицията на БСП е консистентна и не е изненада, че и по казуса с трите министерски оставки реагира по този начин“, обясни Кънчо Стойчев. 

Не се създаде усещане за единност на вчерашния Коалиционен съвет ГЕРБ-Обединени патриоти. Различията остават, но работещ компромис в коалицията ще има, коментира социологът. 

Според него обаче големият проблем от последните дни е опозицията срещу действията на премиера Борисов не просто от коалиционните партньори от Обединените патриоти, но и в самата парламентарна група в лицето на председателя на НС Цвета Караянчева и на ПГ - Цветан Цветанов. 

У българските граждани отсъства увереност, че управляващите имат ясен план за действие, а вместо това само замитат големите проблеми и решават само козметичните, допълни Кънчо Стойчев.