Над 1 млн. лв. платени за забавено правосъдие за две години
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2018 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1 млн. лв. платени за забавено правосъдие за две години

/КРОСС/ Над 1 милион лева е платило правосъдното ведомство през 2016 и 2017 година за забавно правосъдие.

Депутатите приеха годишните доклади за дейността на Висшия съдебен съвет през 2016 и 2017 година. Министерството на правосъдието е сключило 481 споразумения за компенсиране, съобщава News.bg

От ВСС отчитат подобряване на координацията и комуникацията с органите на съдебната власт, както и повишаване на правната култура на гражданите.

Основните проблеми, очертани в докладите за дейността на ВСС, са свързани с измерването на натовареността на магистратите.

Набелязани са мерки, с които да се регулира подсъдността по брой вид дела, така че да се натоварват съдилищата и прокуратурите с по-ниска натовареност. Предвижда се това да се реализира чрез въвеждането на електронно правосъдие.

През 2016 и 2017 година Инспекторатът към ВСС е проверил 152 органа на съдебната власт. Наблюдава се тенденция на увеличаване на висящността на делата.

Проверките в прокуратурите констатират най-често забавено разследване на досъдебни производства и недостатъчен контрол на спрените такива. За 2 години Инспекторатът е разгледал 3975 сигнала на граждани, при 189 от тях има наличие на твърдените нарушения. Разгледани са 1072 заявления за установяване на нарушения на правото на разглеждане на делата в разумен срок. Изготвени са 729 констативни протокола и становища.

4292 са съдиите, прокурорите и магистратите, които през 2017 година са били задължени да подадат имуществена декларация. 25 от тях са подали декларациите си извън установените срокове и са били санкционирани