Унгария може да загуби правото си на глас в ЕС
Секция: СВЯТ
12 Септември 2018 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унгария може да загуби правото си на глас в ЕС

/КРОСС/ Европейският парламент одобри доклад, в който се отчита постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария. Страната може да бъде лишена от правото й на глас в ЕС, съобщава euronews.

В приетия доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога.

Сред тях са конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

По време на дебатите вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че „депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария заради отказа й да приема мигранти".

„В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения“, каза Орбан.

За доклада днес гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. Подобен доклад ЕП изготвя за първи път.