Руският "Солнцепек" - по-опасната и модерна версия на старата "Катюша" (видео)
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Септември 2018 20:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският "Солнцепек" - по-опасната и модерна версия на старата "Катюша" (видео)

/КРОСС/ В края на 70-те години съветските военни започват сериозно да обмислят идеята за създаването на оръжие, което да изстрелва множество ракети на късо разстояние, като бойната им глава да бъде термобаричен заряд.

Идеята е за кратко време да може да се унищожи един квартал, без използване на авиация или други не толкова евтини методи.

Термобаричните боеприпаси са изключително мощни, защото използват наличния в атмосферата кислород за подсилване на взрива. Унищожителният им ефект се състои в огромното количество топлина и рязката промяна в атмосферното налягане. Заради своя характер термобаричното оръжие се наричат още вакуумна бомба или горивно-въздушна бомба.

Съветските военни създали мобилна платформа, използваща шасито на танка Т-72, като вместо оръдие, системата разполагала с ракетна установка, можеща да изстреля 24 ракети наведнъж.

Ракетите били неуправлявани, а обсегът им бил до 3 500 метра. Оръжието било прието на въоръжение под името ТОС-1 "Буратино" и секретно тествано в края на войната в Афганистан.

Всъщност ТОС означава Тежка Огнеметна Система, а след разпада на СССР - за разлика от повечето военни проекти, Русия продължила да развива комплекса. Така в крайна сметка се родил и ТОС-1А "Солнцепек".

Обсегът на ТОС-1А "Солнцепек" е нараснал от 3 500 метра на 10 000 метра, а мощността на ракетите е увеличена.

На практика огнеметът се използва изключително в условията на градския бой, тъй като той е способен да унищожи бързо големи сгради и дори да предизвика пожари, способни да изпепелят цял квартал.

ТОС-1А "Солнцепек" е използван успешно при битката за чеченската столица Грозни, като комплексът е един от основните виновници за тоталното разрушение на столицата на обявилата се тогава за независима ислямска република.

По-късно ТОС-1А е използван за щурма на превзетия от Ислямска държава през 2014 година иракски град Мосул. Оръжието се доказва и в Сирия.

Именно в следствие на опитът от Сирия, Русия модернизира още веднъж своя "Солнцепек", добавяйки реактивна броня, която да предпазва комплекса по-надеждно от атаки с танкове и ракети.

Освен Русия, с ТОС-1А разполагат Армения, Азербейджан, Алжир, Ирак, Казахстан и Сирия.

Интересно е да се отбележи, че ТОС-1А е част не от артилерийските поделения на Руската армия, а към нейния корпус за радиационна, биологическа и химическа защита. Освен това комплексът се предлага единствено на най-лоялните страни на Кремъл, които редовно купуват продуктите на руския военнопромишлен комплекс.

Макар и установките "Катюша" и "Солнцепек" да споделят обща философия - изстрелването на множество ракети по врага, то те се различават съществено в детайлите и технологиите си.

video:https://www.youtube.com/watch?v=SOLBGn_0N9s