Милко Бернер представя България на конференцията „Сигурност и миграция – насърчаване на партньорства и устойчивост“
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2018 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милко Бернер представя България на конференцията „Сигурност и миграция – насърчаване на партньорства и устойчивост“

/КРОСС/ Заместник-министър на вътрешните работи Милко Бернер участва в министерска конференция „Сигурност и миграция – насърчаване на партньорства и устойчивост“, която се провежда на 13-14 септември 2018 г. във Виена в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. Дискусиите в първия ден са свързани със задълбочаване на сътрудничеството на ЕС с региона на Западните Балкани, а през втория ден – с региона на Северна Африка.

Обсъдени са конкретните действия за прилагане на мерките в областта на сигурността и вътрешните работи, набелязани в Декларацията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София през май, както и в Стратегията на ЕК за Западните Балкани от февруари 2018. Поставен е акцент върху подобряването и ускоряването на обмена на информация, с цел укрепване на оперативното сътрудничество, както и върху по-активното участие на държавите от Западните Балкани в дейностите в рамките на компетентните европейски агенции – Европол, Фронтекс, СЕПОЛ, ЕСПОУ.

В рамките на конференцията държавите, страни по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа (Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Унгария, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Словения и Сърбия), подписаха споразумение за автоматизиран обмен на ДНК данни, дактилоскопични данни и данни за регистрация на МПС. Споразумението дава възможност за въвеждане в държавите от Югоизточна Европа на вече утвърдените в рамките на ЕС стандарти за сътрудничество в тези области (Решенията Прюм).