Финансовата криза струва близо 60 млрд. евро на германците
Секция: СВЯТ
13 Септември 2018 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансовата криза струва близо 60 млрд. евро на германците

/КРОСС/ Финансовата криза е струвала няколко десетки милиарда евро на германските данъкоплатци. Това стана ясно от отговор на депутатски въпрос, зададен на германското правителство от ПГ на „Съюз 90/Зелените“, предаде „Зюддойче Цайтунг“ и БГНЕС.

Разходите на държавния бюджет в края на 2017 г. са достигнали 59 милиарда евро. Тази сума включва предоставянето на гаранции, заеми и вливания в капитала. Но посочената сума е ориентировъчна, защото предоставянето на финансова помощ не е приключило, се посочва в отговора. Новите данни показват, че държавните разходи могат да надхвърлят 68 милиарда евро.

„Банковата криза в Германия още не е приключила“, заяви експертът по финансовите въпроси в ПГ на „зелените“ в Бундестага Герхард Шик. Той нарече този баланс разорителен. Според него всяко 4-членно германско семейство е платило за спасяването на банкрутиралите банки над 3000 евро. Към това трябва да бъдат добавени и косвените издръжки на банковата криза, по-конкретно последиците от политиката на нулеви лихви, смята експертът.