Италия блокира добавянето на кримски депутат към санкционния списък на ЕС
Секция: СВЯТ
14 Септември 2018 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италия блокира добавянето на кримски депутат към санкционния списък на ЕС

/КРОСС/ Италианското правителство е блокирало добавянето на кримски депутат към санкционния списък на Европейския съюз, съобщават трима депутати пред европейската редакция на Politico, съобщава Фокус.

В сряда външнополитическа комисия на Съюза (RELEX) продължи санкциите срещу руски компании и физически лица „за действия, подриващия териториалния интегритет на Украйна“ за още шест месеца, до 15 март 2019 година, отбелязва изданието.
„Страни, като Обединеното кралство и балтийските републики искаха да удължат списъка“, е заявил високопоставен евробюрократ.

В списъка има голям брой т.нар. „бивши“ официални лица, които вече не са на служба и Италия иска техните имена да бъдат премахнати, но срещу това са изказани възражения от други страни, отбелязва изданието. Правенето на промени в списъка изисква консенсус.
Като резултат, Италия е заявила, че щом няма да бъдат премахвани лица от списъка, то няма да бъдат и добавяни, според данните на Politico.

Ограничителни мерки е трябвало да бъдат наложени на кримския сенатор Олга Леонидовна Тимофеева, посочва изданието, като добавя, че италианските дипломати са отказали да коментират.

Politico припомня, че, когато двете партии, които участват в италианската управляваща коалиция – антисистемното Движение „Пет Звезди“ и дясната „Лига“ – формираха правителство през май, те подписаха споразумение, в което се призовава за отмяна на санкциите срещу Русия, макар и не „веднага“, както призоваваха партиите в предизборните си кампании. В документа се казва още, че Русия не е „военна заплаха“ и е по-скоро партньор, отколкото „враг“ на Европа.