Граждански организации и експерти с национална платформа срещу насилието над деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2018 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Граждански организации и експерти с национална платформа срещу насилието над деца

/КРОСС/ Граждански организации и експерти днес създават Национална платформа срещу насилието над деца. Обединението ще бъде под името „Детство без насилие“. 

В предаването „Преди всички“ Анет Маринова от Сдружение „Дете и пространство“ обясни какво обединява тези 19 неправителствени организации, които застават зад каузата:

„Общото, което ни събира по тази тема, е свързано с дългогодишния опит, който имат организациите по отношение на помагане, услуги – опит, който е задълбочен, опит, който помага да се видят мащабите на този проблем. От позицията на моята практика мога да кажа, че се запазва една тенденция по отношение на физическото наказание в отношенията между родителите и децата, свързано с ритане, дърпане, скубане, удряне, шамари, бой с колани и т.н. През последните години по отношение на други форми на насилие, които разпознаваме, има драстично увеличаване – обиди, крясъци, емоционално насилие, унижение на детето, сексуално насилие над децата. Тези организации са категорични, че не можем да говорим само за случаи на деца, които попадат в системата за закрила на детето, тъй като все повече деца и родители имат отношения, свързани с насилие“.

Една от целите е да се ангажират и родителите в този процес, посочи Маринова. По думите ѝ, има нужда да се говори за правата на детето по предефиниран начин. „Възрастните имат отговорности и задължения към децата – на първо място са родителите, но носители на задължения сме всички ние“, категорична е тя.

Маринова цитира изследване от 2005-2006 г., в което участват и български учители, според което между 71 и 100% от българските деца са наплясквани, бити от родителите си, а 50% преживяват емоционално насилие. Данните не се различават много от сегашните, отбеляза тя и добави:

„Често пъти не се приема, че телесното наказание е поведение, свързано с насилие. Има доза толерантност към този вид дисциплиниране на децата“.

Анет Маринова посочи и културните различния: „Много често традицията и културата служи като бариера да се извиним за бездействието“.