Емил Радев: Направихме стъпка напред в спирането на двойния стандарт при храните
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2018 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Радев: Направихме стъпка напред в спирането на двойния стандарт при храните

/КРОСС/ Европейският парламент успешно гласува доклада относно разликите в качеството на някои продукти на единния пазар. Така наречените двойни стандарти на продуктите е проблем, който обхваща не само храните, но също така и редица нехранителни продукти като козметика, тоалетни принадлежности и продукти предназначени за бебета. Докладът, за първи път, признава наличието на проблема, който дълги години бе отричан в Европа. Именно затова днешното му гласуване бе изключително важно не само за България, но и за всички страни от Източна и Централна Европа, които ежедневно се сблъскват с проблема с двойните стандарти.

„На всички ни е ясно, че дискриминация, независимо от какъв тип, е неприемлива и че всички потребители в ЕС трябва да имат еднакъв достъп до същото ниво на качество на продуктите, независимо от държавата, в която живеят. С доклада подчертаваме още същественото значение, което се придава на предоставянето на потребителите на точна, ясна и лесна за разбиране информация, което е от ключово значение за борбата с двойното качество на продуктите“, коментира българският евродепутат Емил Радев. Той е и вносител на редица текстове отбелязващи разликите в качеството на продуктите на различните пазари, намерили място в окончателно приетия доклад.

„С колегите от засегнатите държави сме на мнение, че потребителските предпочитания не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество или за предлагане на различни качествени класове на различни пазари в ЕС“, доуточнява още Радев. Поради това в доклада ясно се подчертава и значението на информирането на потребителите по точен и прозрачен начин, че продуктът, който те купуват или познават от друга държава-членка, е различен, за да се избегне заблуждаването им и да не останат с грешно впечатление от купения продукт.

Българският евродепутат изрази и задоволството си, че предложението за изменение на Приложение I от Директивата за нелоялните търговски практики, с което се въвежда допълнителен елемент в „черния списък“, определящ забранените при каквито и да било обстоятелства практики, който изрично посочва разликите в качеството на продукти с еднаква марка когато са дискриминационни и не зачитат очакванията на потребителите е гласувано с изключително голямо мнозинство и успешно е намерило място сред финалните текстове, въпреки отпора на държавите от Западна Европа, където проблемът с двойните стандарти не съществува.

Сред нещата, за които евродепутатите призовават в доклада са: бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни между националните органи за защита на потребителите и органите в областта на храните, сдруженията на потребителите и Комисията относно потенциално несъответстващи продукти и информация относно възможни нелоялни практики; изработване на обща методология за тестове за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да спомагат за установяване колко сериозни и широкоразпространени са практиките за разлики в качеството; както и публично достъпни и възможно най-бързо анализирани резултати относно съществуващите различия в качеството на храните.