Кресна очаква БСП да гарантира подкрепа за малките общини
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2018 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кресна очаква БСП да гарантира подкрепа за малките общини

/КРОСС/ Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин обсъдиха „Визия за България“ с жителите на община Кресна.

Демографската криза, липсата на инвестиции, грешна политика в образованието и здравеопазването, недостатъчно полицейско присъствие в общината – това бяха основните проблеми, споделени от жителите на община Кресна на среща с народните представители Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин. В срещата участваха кметът на общината Николай Георгиев и областният председател на БСП в Благоевград Валери Сарандев.

Народните представители споделиха основните моменти от „Визия за България“, като подчертаха, че БСП е амбицирана не просто да отстрани ГЕРБ от властта, а да сложи край на сгрешения модел на управление на страната. Нова роля на държавата, подкрепа  за българското производство, справедливо финансиране на общините, дълбоки реформи в системата на здравеопазване и на образование – това са само част от заложените във „Визия за България“ намерения.

„ГЕРБ си отива, разговорът е за това- как ще възстановим България след управлението на тази групировка. Трябва да бъде подпомогнат малкият и семейният бизнес и да се провежда политика за спиране на обезлюдяването на малките общини“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя подчерта, че наследството е тежко във всяка една сфера – по отношение на свободата на медиите при управлението на ГЕРБ България е паднала в класациите от 34-то място, наравно с Франция, до 111-то място днес, което ни поставя извън Европа и далеч зад редица африкански страни.

„Предизвикателството пред БСП е огромно – след години на разграждане на държавата,  ние трябва да възстановяваме не само институциите, но и човешкия морал“. Каза народният представител Валентин Ламбев. Той добави, че днес Борисов еднолично разпределя пари, които събира от всички нас. „Не  можа да задели 25 милиона за майките на деца с увреждания, но е готов да раздаде 1 милиард и 100 милиона за заплати, за да спечели време и да си купи следващите избори“, заяви Валентин Ламбев

„Ние не искаме да бъдем съучастници в обезличаването и профанизирането на българския парламент. Затова решихме да започнем в цялата страна широк диалог с гражданите за бъдещето на България“- подчерта народният представител Кристиан Вигенин. Той обърна внимание на факта, че управляваните от ГЕРБ общини са получили допълнително стотици милиони от началото на мандата, а червените общини са напълно пренебрегнати. „Целта е ясна – да се преразпределя ресурс към близки на властта фирми по места“, категоричен беше Вигенин. Той допълни, че амбицията на БСП е да се постигне равномерно развитие на страната и качеството на живот да бъде сходно и в големите градове, и в малките общини.

Участници в срещата поискаха още по-остро поведение от левите депутати и подчертаха, че в светлината на 140-та годишнина от Креснеско-Разложкото въстание, кресненци са готови да подкрепят и по-активни действия на левицата, включително национален протест в София.