Загадъчна евакуация на американска обсерватория, наблюдаваща Слънцето
Секция: Наука
15 Септември 2018 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Загадъчна евакуация на американска обсерватория, наблюдаваща Слънцето

/КРОСС/ Астрономическа обсерватория в Сакраменто, САЩ, е затворена за неопределено време, без да бъдат съобщени конкретни причини за това решение. Персоналът е евакуиран, ФБР е започнало разследване за "проблем с безопасността", съобщи space.com.

Освен хората от обсерваторията, са евакуирани и хората от намираща се в непосредствена близост пощенска станция. Това е станало на 6 септември и досега няма никаква информация и подробности за проблема.

Асоциацията на университетите, занимаващи се с астрономически наблюдения, която има представители в екипа на обсерваторията съобщи, че е взето решение за спиране на работата на обсерваторията за неопределено време.

Липсата на официално обяснение породи и вълна от слухове около случващото се в обсерваторията. Появи се мнение, че сътрудниците й са видели признаци на свръхмощно слънчево изригване в предстоящите дни и им е заповядано да мълчат, за да не възникне паника. Според друга теория, става дума за шпионаж и точно с това се занимава ФБР, търсейки потенциален предател, който съобщава данни и научни открития на враждебна държава.