Министър Вълчев: 14 хил. са новоотпадналите от образователната система ученици
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2018 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Вълчев: 14 хил. са новоотпадналите от образователната система ученици

/КРОСС/ „14 хил. са новоотпадналите от българската образователна система ученици”, съобщи образователният министър Красимир Вълчев в предаването „Тази сутрин” по bTV. По думите му това са основно деца заминали с родителите си в чужбина.

Около 60 хил. първокласници днес ще прекрачат прага на родните училища, а от тях около 10-15% са застрашени от отпадане, но са активирани всички механизми за задържането им в класната стая, коментира образователният министър.

„От 24 хил. деца, върнати миналата година, само 2 хил. са отпаднали”, обясни Вълчев. Според министърът на образованието основен акцент в образователната стратегия става предучилищното образование, за да не се получава парадоксът с деца, които в IV и V клас не могат да четат и пишат.

Голяма част от учениците са и в чужбина. Министърът обаче каза, че голяма част от българските общности в чужбина са се самоорганизирали и изпращат децата си предимно събота и неделя на допълнителни занимания, където те могат да учат български език.

Относно тежките раници, Вълчев коментира, че продължава закупуването на шкафчета в училищата. Направени са и препоръки учебните програми да бъдат структурирани по начин, който да не натоварва децата с излишни учебници, когато не им трябват.

„Два са основните проблеми на образованието – липсват млади учители, а има и населени места, където липсват дори класни стаи”, коментира Вълчев. Той обясни, че от всички училища у нас, в 90% от тях има излишък на места, докато само 10% трудно успяват да поберат учениците си. По думите му с има създадени програми, с които ще бъде разгледано колко деца има във всеки клас и ще се работи по нормалното им разпределяне.

„Има спад на резултатите в българското образование и това е факт”, заяви Вълчев. „Учителите също са демотивирани, но се надяваме с новите политики, това да се промени”, допълни той.

Според министърът на образование причината за многото останали места във висшите училища е завишеният прием, а не намаляващият брой на студентите.