Представители на ЧЕЗ откриваха учебната година в дуалните паралелки на три училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2018 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представители на ЧЕЗ откриваха учебната година в дуалните паралелки на три училища

/КРОСС/ Подкрепата за дуалната форма на обучение е част от цялостната политика на компанията за насърчаване на професионалното образование в България

Представители на ЧЕЗ откриха новата учебна година в три гимназии с дуална форма на обучение, която дава възможност на учениците едновременно да учат и да работят. ЧЕЗ участва в дуалното обучение в три гимназии - професионалната гимназия „Н. Й. Вапцаров“ в София, ПГМЕТ в Плевен и професионалната гимназия „Мария Кюри“ в Перник. През новата учебна година предстои да започне практиката в ЧЕЗ Разпределение на единайсетокласниците от плевенската и софийска гимназии. Това бяха първите подкрепени от ЧЕЗ паралелки с дуалната форма на обучение по професията електротехник в рамките на проекта ДОМИНО.

„Качественото образование е от съществено значение за стратегически сектор като електроенергетиката. Динамиката на бизнеса и бързо променящата се среда доказват, че дуалното обучение е най-удачният начин за наемане на правилните хора в компанията и за задържане на младите таланти в България, като им се осигурява подходяща среда за професионално и личностно развитие. Пожелавам на учениците и учителите успешна нова учебна година“, каза Евгения Накова, директор Човешки ресурси в ЧЕЗ България.

ЧЕЗ е разработила и следва дългосрочна стратегия в областта на образованието и подкрепата на младите таланти. В продължение на десет години ЧЕЗ ежегодно приема десетки стажанти през лятото, а от шест години организира конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, чиято цел е да подпомогне чрез стипендии най-талантливите дванайсетокласници от професионалните гимназии. До момента в състезанието са участвали над 750 ученици, като 49 от тях са получили стипендии. През 2018 г. в програмата за първи път бяха включени и студенти. ЧЕЗ развива дългосрочно и успешно сътрудничество с професионалните училища и с висшите учебни заведения, които са инкубатори на бъдещите специалисти.

При подготовката за първия учебен ден ЧЕЗ Разпределение България извърши извънредни обходи на съоръженията от електроразпределителната мрежа, които се намират в близост до училища и детски градини, разположени на обслужваната от дружеството територия в Западна България. Проверката има за цел да потвърди, че съоръженията са в отлично техническо състояние, не представляват опасност за децата и няма да смущават учебния процес.