Представители на БДЖ откриха учебната година за специализирана паралелка в професионална гимназия в Мездра
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2018 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представители на БДЖ откриха учебната година за специализирана паралелка в професионална гимназия в Мездра

/КРОСС/ Днес (17-и септември) представители на ръководния екип на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД присъстваха на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Мездра.

Представителите на националния железопътен превозвач подкрепиха старта на първия випуск от специализирана паралелка в професионалната гимназия. Учениците от тази паралелка ще се обучават в дуална форма по специалността „Електрообзавеждане на железопътна техника”, професия „Електротехник”. Това е и първата жп паралелка в България с дуална форма на обучение. Новият проект за БДЖ е факт, благодарение на усилията на ръководството на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за привличане на млади кадри в системата, както и на личната ангажираност на директора на дирекция "Човешки ресурси"  в дружеството Десислава Стоянова и нейния екип.

Записалите специалността възпитаници на гимназията ще могат да се възползват и от стипендиантски програми, които „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД предлага, възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища.

Специалността „Електрообзавеждане на железопътна техника”, професия „Електротехник” попада в списъка със защитените от държавата специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

Град Мездра е основен железопътен център за Северна България и в тази връзка националният железопътен превозвач се стреми към реализирането на бъдещо сътрудничество с професионални гимназии в областта. Идеята е след придобиването на квалификация да бъде предоставена възможност за намиране на свободни работни места в сферата на железопътния транспорт на бъдещи специалисти.

Осигуряването на качествено обучение на своите служители и създаването на бъдещи професионални кадри в железопътния транспорт е една от приоритетните задачи на ръководството на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. Дружеството подкрепя професионалното обучение и образование на ученици, като по този начин се изгражда здрава основа за успешно развитие на БДЖ като бъдещ потенциален работодател. Националният железопътен превозвач поставя акцент, че е един добър избор за бъдещо професионално развитие, с нова визия и стратегически поглед, ориентиран към хората като дългосрочна инвестиция, а не като ресурс.