Над 350 деца получиха съвети за превенция на диабет от Ивет Лалова
Секция: Здраве
17 Септември 2018 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 350 деца получиха съвети за превенция на диабет от Ивет Лалова

/КРОСС/ Над 350 деца и техните родители получиха съвети за превенция на диабет тип 2 на първия турнир по лека атлетика, организиран от “Ивет Лалова Спринт Академи”. В него взеха участие деца от 6 до 13 години в състезателните дисциплини 60 метра спринт, дълъг скок и щафетно бягане 4x50м.

„Целта на турнира „Открий шампиона в теб“ е да накарам повече деца да спортуват. Освен развитието на таланта на младите ни спортисти, като посланик на кампанията „Открито за диабета“ приемам като моя лична кауза и борбата с обездвижването и затлъстяването. Те са сред основните предпоставки за развитието на много заболявания сред децата, включително и за диабет тип 2.

В България болните от диабет са близо половин милион, като половината от тях не са диагностицирани. Затова призовавам децата и възрастните да спортуват редовно и да се изследват всяка година за диабет. Не забравяте, че дори само всекидневната 30-минутна пешеходна разходка намалява риска от появата на диабет тип 2 с 35-40 %.“, сподели Ивет Лалова.

За четвърта поредна година тя е посланик на образователната кампания „Открито за диабета”, организирана от фармацевтична компания Sanofi България. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика и правилно лечение на диабета.

По случай световния ден за борба с диабета кампанията отново ще организира безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в различни градове в България. Така Sanofi ще предостави възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет, увеличавайки достъпа по здравни грижи в малки и големи градове. През месеците октомври и ноември от тези изследвания могат се възползват жителите в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Гоце Делчев, Плевен, Червен Бряг, Карлово, Хасково, Айтос и др.