София ще има своя Нощ на игрите
Секция: КУЛТУРА
18 Септември 2018 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София ще има своя Нощ на игрите

/КРОСС/ В рамките на една нощ съвместната инициатива на Гьоте-институт България и Game Dev Summit ще предложи разнообразни маршрути в необятния он- и офлайн свят на игрите

Първото издание на Sofia Game Night - съвместна инициатива на Гьоте-институт България и Game Dev Summit, която ще се проведе на 3-ти ноември (събота) с официален старт 18:00 ч., на разнообразни локации в София, ще постави на фокус различните аспекти на игрите - от процеса по разработване на различен тип игри, през икономическата роля на гейминг индустрията и електронните спортове, до крайния потребител и чистото удоволствие от играта. Събитието ще представи пред широка публика, вълнуващата гейм индустрия и независимата сцена в България.

Специален акцент в Sofia Game Night ще бъде пътуващата изложба на Гьоте-институт и музея за медийно изкуство ZKM в Карлсруе „Games & Politics”, която може да бъде видяна в галерия Credo Bonum от 2-ри до 21-ви ноември. 

В рамките на една нощ публиката е поканена да се впусне в изследване както на игровите удоволствия, така и на социалните, политически, теоретични, образователни и икономически аспекти на игрите. Sofia Game Night се обръща както към професионалната аудитория - разработчиците на игри, дизайнери, стори-телъри, композитори, програмисти и др., така и към широката аудитория - без значение дали това ще бъде класическият геймър, или някой, който за първи път се сблъсква с новите игри. Събитието ще смеси различните публики и ще предложи разнообразни маршрути в необятния он- и офлайн свят на игрите.

Софийската нощ на игрите е отворена инициатива, в която могат да участват всички, работещи в сферата на видео игри и дигиталната развлекателна индустрия, създатели на настолни игри, независими организации и разработчици, институции, гейминг-клубове, артисти и др.

С предложение за всякакъв тип събитие - от презентации и вечер на отворените врати до експериментални събития и турнири, може да се кандидатства до 3-ти октомври.

Организаторите отправят и втора покана, този път към българските разработчици на игри, които могат да се включат в изложението Games made in BG, което ще се проведе в Гьоте-институт, ул. Будапеща 1 по време на Софийската нощ на игрите.