Крим през погледа на очевидеца
Секция: Анализи
18 Септември 2018 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крим през погледа на очевидеца

/КРОСС/ Крим ще стане най-прекрасното място за живеене! Събеседникът ми казва тези думи така възторжено и така убедено, че можеш само да му вярваш. Обикновен жител на кримската столица Симферопол, дошъл да участва в тържествения концерт в Ялта на осмия Международен фестивал "Български срещи". Общността на нашите сънародници в Крим е под 2000 души, но, както се оказа, тук всички знаят, че местните българи ревностно пазят националните си традиции и са инициатори на културния диалог между многото етнически групи, съжителстващи с руското мнозинство в този райски кът на земята. Нашата българска делегация, ръководена от проф. Ваня Добрева, бе поредната, поканена тук от Иван Абажер, ръководител на Българската национално-културна автономия "Паисий Хилендарски". Той е и представител на Крим в Обществената палата на Русия.

Заради санкциите на Запада покрай възвръщането на Крим в Русия вместо 2 часа полет от София до Симферопол пътуването отнема 18 часа с прекачвания през Истанбул, Москва, Виена или Краснодар. Но още на новото модерно летище в Симферопол, без дори да е стигал до знаменития мост в източната част на полуострова, човек вижда цялата глупост на въпросните санкции, за които хората тук говорят с насмешка. И българите включително, които до един са гласували в референдума за връщането на Крим в Русия. Грамадното летище е открито на 16 април т.г. и е построено само за година и половина. Целият град, чийто символ е неуморната пчела, 

прилича на огромна строителна площадка -

строят се с размах мащабни обекти, цели микрорайони, обновяват се курорти, хотели. Но най-впечатляващ е строежът на магистрали и пътища - строи се на всеки метър. А това са стотици километри. 
В Симферопол, а и в Ялта и Севастопол - града герой от Великата отечествена война, има паметници на всяка крачка. Историята на кримските земи напомня тази на българските, кой ли не е преминал оттук, в това преплитане на Изтока и Запада - от скитите през ІV в. пр.Хр., през римляни, хуни, елини, хазари, от ІХ в. - източните славяни, татари (ХІІІ в.), два века по-късно турците. През 1783 г. след руско-турската война (1768-1774 г.) Екатерина II присъединява Крим към Руската империя.

А последният руски цар Николай II го обявява за природно-исторически резерват. Това, че през 1954 г. Хрушчов дарява Крим на тогавашната съветска република Украйна, а днешен Киев "обосновава" с този факт агресивните си претенции, служи най-вече за шеговити сувенири с ликовете на Хрушчов и Путин и думите им: "Крим дадох - Крим приех". Един военен не видяхме в "окупирания" Крим, но навсякъде из улиците срещахме усмихнати хора с ведри лица и много оптимизъм за бъдещето. Няма да видите такива хора в България. Магазините са пълни, повечето цени са по-ниски от тези у нас. На сградата на кримския парламент надписите са на руски, украински и татарски. Навсякъде мирно съжителстват православни църкви и джамии (християнството е прието тук в Х в.), сега в Симферопол дори градят огромна нова джамия. И никой на никого не пречи. Като че самият въздух е пропит с легенди - като в България.

Разбира се, за нас особено интересен е Херсон до Севастопол - тук светите братя Кирил и Методий са открили и спасили мощите на римския св. Климент, загинал в Крим през І в. Да не говорим за Ливадийския дворец в Ялта (бивша резиденция на Романови), където през 1945 г. става знаменитата ялтенска среща на Сталин, Рузвелт и Чърчил. Или за двореца на военния губернатор на Новоросия княз Михаил Воронцов, живял дълго в Лондон с баща си, който е бил посланик там. Воронцов пристига в Крим през 1822 г.

Архитект на неговия дворец при градчето Алупка, съчетал английска готика и източни мотиви, е знаменитият строител на Бъкингамския дворец Едуард Блор. А направо върху планинските каменни морени Воронцов е създал и грамаден парк с растителност и екзотични дървета от всички кътчета на планетата. Цялата пръст тук е докарана специално, земята е руска - буквално. На всяка крачка живеят спомени за Пушкин, за художника Джордж Доу, за Макгахан, Чехов, Шаляпин, Айвазовски, лекаря Боткин, София Перовска и още цяла плеяда руски интелигенти, живели тук заради прекрасния лечебен климат и невероятната природа, съчетаваща морето с планини, високи до 1500 м. Тук има 800 пещери, водопади с височина до 98 м, множество скални манастири. А 96 км от Симферопол до Ялта човек може да измине днес с... тролей. 

Нашите сънародници в Крим изглеждат по-българи от българите у нас

Българският културен дом в Симферопол е късче от България. Когато пеят народни песни, когато играят хора и ръченици, го правят с вдъхновение, каквото у нас няма да видите. Просто са истински. По време на "Българските срещи" се състоя и научна конференция с няколко теми - "Единният свят на кирилицата", "Народите помнят", "Българите - връщане към изворите" (за книгата албум на Л. Радева и А. Габриелян), "Да се опълчим на медийната информационна война", "Ролята на народната дипломация за развитие на културните и деловите връзки на България и Русия". Впрочем, по същото време в Крим бе на посещение и американска бизнес делегация, жалко, че не можахме да се срещнем. 

Силен беше интересът към изказванията на - както ни наричаха - "българите от България". И към думите на проф. Ваня Добрева за културата като мост между народите; на доц. Петър Пейков за мисията на модерната архивистика; към разказа на журналиста и писателя Христо Георгиев за ролята на автентичните документи в днешните политически битки; към философските обобщения от страна на геополитическия анализатор и преподавател Валентин Вацев; към думите на общественика Христо Маринов за конкретните начини да се опазват културата и националната идентичност; към журналиста Румен Петков за неговия сайт "Поглед инфо". С бурни овации участниците в научния форум, особено студентите, реагираха на казаното от Велислава Дърева, която говори за кирилицата като цивилизация и изправи залата на крака, 

изговаряйки кирилската азбука в оригинал.

Двамата с Валентин Вацев пък имахме няколко интервюта за кримските медии. Местните журналисти неизменно задават въпроса не ни ли е страх от неприятности за това, че сме дошли в Крим. Е, както казва поговорката: който го е страх от вълци, да не ходи в гората.
В нашата делегация бе и Евилина Швидченко - бесарабска българка от Молдова, редактор в националната телевизия там. По думите й, в Молдова не правят пречки да се посещават различни изяви в Крим. Ако успеят напъните на Киев да смени кирилицата с латиница, украинският език няма да стане по-силен, но руският ще се укрепи сред хората, каза пък Анастасия Гридчина, председател на украинската община в Крим.
Деловата научна част бе в залите на Кримския федерален университет "Вернадски" - един от 10-те университета в Русия с национален статут. Вузът ни не е голям, имаме 34 000 студенти, каза ми зам.-ректорът Сергей Юрченко. Мащаби, какво да се прави! А в Музея на древната книга в университета ни чакаше изненада - екземпляри от "Хъшове" и "Драски и шарки" на Иван Вазов с оригинални автографи на автора за руски учен върху кориците! При това - издадени почти веднага след написването им, през 1894 и 1895 г.

И още нещо, което впечатлява "българина от България" в Крим. Тук сънародниците ни грижливо пазят паметта не само за далечните си предци, заселили се в древни времена в Бахчисарай, но и за дните на Великата отечествена война, за героите и тежките битки с фашизма, за СССР. Паметниците на героите от войната са си на мястото навсякъде, не само в Севастопол, където е грамадният мемориал за отбраната на града с вечния огън. Улиците носят старите си названия - "Ленин", "Киров", "Советская"...

И нашата местна общност по време на фестивала представи своята памет - за българските герои антифашисти в Крим братя Стоянови и партизанския командир Иван Генов от с. Садовое. Оказа се, че нашите хора там не знаят за още един герой от онези години - видния български журналист Георги Найденов, някогашен ръководител на вестници като "Народна младеж", "Народна култура", "Отечествен фронт", "Работническо дело". Като младеж той е живял в Крим, участвал е в няколко партизански групи там и в освобождаването на Симферопол от хитлеристите.

Видяхме един Крим, който живее нормален човешки живот, без скрупули и грандомански хвалби. Обновява се и гради своето бъдеще като част от Русия.

                 

                Тържественият концерт                                Българският културен център
                    на местните българи                                          в Симферопол

Източник: вк.Дума