БАН и протестиращите синоптици подписаха споразумение
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2018 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН и протестиращите синоптици подписаха споразумение

/КРОСС/ Българската академия на науките /БАН/ и протестиращите синоптици подписаха споразумение за процедурата по отделянето от академията. Засега протести на синоптиците не се очакват.

Подписването на споразумението с БАН и синоптиците беше ключово, за да може синоптиците да изпратят своите предложения за временно изпълняващ длъжността председател на Националния институт по  метеорология и хидрология. Според споразумението функциите на Института по метеорология и хидрология трябва да преминат към изследователския институт, създаден от МС, а новата точка е, че до края на октомври Министерството на образованието трябва да внесе в МС проект за предложение за създаване на подобен институт.

Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" обясни.

"От днес въздъхвам и поемам дъх за нови преговори, тъй като бюджетът на БАН, бюджетът на висшите училища, въобще бюджетната процедура малко закъсня и сега вече по-спокойно можем да водим тези преговори, разчитайки, че НИМХ ще бъде в бюджет 2019-та на отделен ред, в основният си принципал - МОН“.

Към момента кандидатурата на професор Пламен Нинов, който е заместник-директор на Института по метеорология и хидрология, е най-компромисният вариант за временно изпълняващ длъжността, стана ясно от думите на преговарящите. Синоптиците предложиха и професор Христомир Брънзов, с който не са съгласни в БАН, а предложението на БАН - Костадин Ганев да оглави Института временно не е прието пък от синоптиците. В момента БАН трябва да реши коя от кандидатурите да приеме.

На излизане председателят на БАН Юлиян Ревалски обясни:

"Някои редакционни бележки бяха направени, както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по-скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст,  в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът“.