Държавният глава: Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона
Секция: ПОЛИТИКА
18 Септември 2018 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава: Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона

/КРОСС/ Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първият случай. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Букурещ в отговор на въпрос относно процедурата по подписване на указа за освобождаването на Младен Маринов. Държавният глава участва днес в срещата на върха на инициативата „Три морета“.

Запитан дали има обозрим срок, в който указът ще бъде подписан държавният глава заяви, че стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи той винаги е открит и готов за конструктивни решения. „Елементарно е. Трябва да се изпълни съгласувателна писмена процедура, която се дължи по закон”, поясни Румен Радев.

„Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване. Считам, че редица разпоредби в предложението за изменения на Административнопроцесуалния кодекс не съответстват на нашата Конституция”, подчерта държавният глава относно сезирането на Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за  изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

Помолен да коментира твърдението, че се намира в международна изолация, Румен Радев заяви, че пожелава всекиму такава изолация. "Когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е”, коментира още президентът.