Google сключи договор с най-големия автомобилен алианс в света
Секция: Технологии
18 Септември 2018 21:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google сключи договор с най-големия автомобилен алианс в света

/КРОСС/Технологичният гигант Google прави сериозна стъпка в автомобилната индустрия, сключвайки партньорство с алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Алиансът ще използва операционната система Android на технологичната фирма за своите медийни системи, които ще бъдат включени в потенциално милиони коли, продавани по целия свят, пише Wall Street Journal.

Автомобилният алианс, който продава повече коли от всеки друг производител в индустрията, избра Google за доставчик на операционна система за неговата система за инфотейнмънт (медийни развлечения - бел. ред.) от ново поколение. Това е голяма победа за технологичния гигант от Силициевата долина, който прекара повече от десетилетие в опити да повтори успеха, който има със смартфоните, но при колите.

Алиансът, който миналата година е продал общо 10,6 млн. превозни средства по целия свят, ще пусне новата система през 2021 г., давайки на шофьорите по-добра интеграция на картите на Google, на магазина за приложения и на гласово активирания асистент в системите на колите, посочват компаниите.

Ходът се случва в момент, в който другите автомобилни производители не са склонни да отстъпят контрола в тази област на технологичните конкуренти, отчасти, защото смятат технологията като генератор на ценна потребителска информация, която може да се превърне в нови приходи.

Много шофьори остават свързани с телефоните си, като предпочитат да ги ползват и в колите си за навигация или за други задачи. Автомобилната индустрия пък се стреми да разработва интерфейси, които да са по-надеждни и по-лесни за употреба. Много от системите в колите са твърде сложни и склонни към проблеми, твърдят анализатори.

Сделката вероятно ще окаже натиск върху конкурентите на алианса да отворят техните мултимедийни системи в колите към Google или Apple - друг софтуерен гигант, който се опитва да играе по-голяма роля в автомобилната индустрия.