Преглед на печата
Секция: Преглед на печата
19 Септември 2018 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата

/КРОСС/ Според сигнал от Великобритания, Антон Арабаджиев е човекът, подал информация за нелегалните пет фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, информира 24 часа. 48-годишният информатор е от Пловдив, няма нищо общо с издирваните Арабаджиеви. Той вече е осъден за нелегално производство на цигари.

"Белезници за горски шефове" е водещото заглавие на Стандарт. Арестуваните са участвали в престъпна група за незаконна сеч, пояснява вестникът. Началникът на Регионалната дирекция по горите в София, директорът на горското стопанство в Своге и горски стражари са организирали търговия с дървесина от 2014-та година досега незаконно. 

Според конституционния съдия Константин Пенчев, Младен Маринов може да стане министър на вътрешните работи без да е освободен от поста главен секретар. В интервю за 24 часа, бившият омбудсман пояснява, че, по Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущетво, след избирането му, Маринов трябва да реши, в едномесечен срок, на кой пост да остане. Няма законово, а още по-малко конституционно изискване за съгласувателна процедура, подчертава Константин Пенчев. Труд цитира премиера Борисов, който призовава президента Радев "...подпишете, за да може в четвъртък да стане министър и да спре политическата криза."

Министър-председателят заяви това по време на среща с Американската търговска камара. Малко по-късно, от Букурещ, където е на тристранна среща, държавният глава отговори, чрез медиите, "Законът не се коментира, а се спазва". Сега излиза днес с коментарното заглавие "Борисов обяви спазването на закона за досадна формалност". Премиерът неохотно склони да съгласува с президента Радев оставката на главния комисар на МВР Младен Маринов, допълва вестникът. 

"БСП иска 5% ДДС за хляба", пише Земя. Вестникът цитира лидера на социалистите Корнелия Нинова, която се мотивира с факта, че така ще се преодолее ценовият шок. Според Дума, социалистите ще настояват промяната в размера на ДДС за хляба да бъде заложена в бюджета за следващата година.

Високите съдебни такси отиват в Конситуционния съд, пише Сега.  Президентът Радев и депутатите от БСП сезираха поотделно съда за приетите преди дни от управляващите драстично увеличени съдебни такси.

Стандарт инициира кампания с надслов "10 причини да останем в родните си градове". Инициативата започва в петък от Банско и Разлог.

"Малкият бюджет не може да ни спре", декларира, в интервю за Труд, директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов. Покрай софийската опера се събудиха и други театри в страната, посочва той. Навършилият преди дни 70 години маестро планира да проведе, за седми път, Вагнеров фестивал.