Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното
Секция: Технологии
19 Септември 2018 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

/КРОСС/ Хората трябва да останат в центъра на цифровата ни политика. Цифровите технологии трябва да служат на човека, а не обратното. Цифровата трансформация на нашата икономика може да бъде изключително полезна за обществата ни, хората признават това, но ние трябва да управляваме ефективно този процес, за да увеличим максимално ползите и да сведем до минимум негативните аспекти върху пазара на труда. Това заяви българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на първото заседание на Групата на високо равнище относно въздействието на цифровизацията върху пазара на труда в ЕС, създадена от Европейската комисия. България също е представена в лицето на доц. Васил Киров от Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките.

Комисар Мария Габриел обърна внимание, че ако хората виждат технологичната трансформация като заплаха и причина за по-голямо неравенство, това би увеличило популизма. Някои от опасенията не са напълно неоснователни, защото определени работни места в някои сектори ще бъдат закрити. Според нея политиците на европейско и национално равнище заедно трябва да намерят начини за съпътстване на хората в цифровия преход и предложенията на такива работни групи са особено полезни.
„Не е реалистично да се очаква някой да излезе с идеи как да се решат наведнъж всички нововъзникващи проблеми, свързани със заетостта.  Нуждаем се от пътна карта, в която решенията да бъдат съобразени с различните сектори, да се работи приоритетно, защото не можем да направим всичко наведнъж, и всички заинтересовани страни да бъдат включени в изпълнението на предложенията“, заяви още Мария Габриел. Очаква се членовете на групата да изготвят анализ за въздействието на цифровата трансформация върху работните места и съответно да представят набор от препоръки до февруари следващата година. Окончателният доклад ще бъде представен точно преди Европейския съвет за бъдещето на Европа в Сибиу през май 2019 г.