Консултативният съвет към ДАЗД обсъди създаването на новия национален стратегически документ за детето
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2018 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Консултативният съвет към ДАЗД обсъди създаването на новия национален стратегически документ за детето

/КРОСС/ С междинен преглед на последващата оценка на въздействието на Националната стратегия за детето (2008-2018 г.) се запознаха членовете на Консултативния съвет по въпросите на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова и представители на Националния съвет за закрила на детето.

Доц. Антоний Гълъбов представи предварителните резултати от изследването на преложението на стратегическия документ, целящ  осигуряване гарантирането на правата на детето и повишаване на координацията между действията на ангажираните институции в този процес.

Въз основа на изводите от прегледа работата на членовете продължи в малки работни групи. Всеки от четирите екипа разгледа постигнатите резултати в областите здравеопазване, образование, намаляване на детската бедност и социално включване, както и насърчаване на участието на децата при формиране и изпълнение на политиките, свързани с тях. След това бяха формулирани предложения за мерки и политики, които да бъдат заложени в новата Национална стратегия за детето. 

В резултат на заседанието, председателят д-р Елеонора Лилова покани всички членове на Консултативния съвет, на Националния съвет за закрила на детето и на останалите заинтересовани страни да вземат участие в Национална консултативна среща. Тя се организира от ДАЗД и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и ще се проведе на 01 октомври 2018 г. в гр. Пловдив. Срещата е част от консултационния процес, който председателят на ДАЗД стартира в контекста на изработване на новата Национална стратегия за детето. В него се търсят идеите и мненията на широк кръг професионалисти, институции и неправителствени организации, работещи за и с деца.