Кабинетът ще излезе с позиция в защита на Унгария
Секция: ПОЛИТИКА
19 Септември 2018 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът ще излезе с позиция в защита на Унгария

/КРОСС/ България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

На оперативно заседание днес Министерският съвет е взел решение да изготви позиция в защита на Унгария. То е свикано по предложение на Каракачанов, вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда Нено Димов.

По думите на Каракачанов политиката на Унгария касае суверенното право на всяка една държава да променя своето законодателство и да провежда политика.

"Ако това не се харесва на една ли друга парламентарна група в Европейския парламент, това си е техен проблем, а не е проблем на суверенната държава", изтъкна военният министър.

Валери Симеонов заяви, че спрямо Унгария се извършва репресивна акция, която не почива на аргументи. По думите му днешното предложение на МС е мотивирано не само от нашите тесни връзки с Унгария, а и от липсата на сериозна юридическа или каквато и да било друга аргументация по предлаганото решение за налагане на санкции срещу Унгария. 

Нено Димов пък коментира, че страните от Централна и Източна Европа имат сходни проблеми, които могат заедно да се отстояват, като напомни за подкрепата на България за инициативата на Унгария срещу директивата за големите горивни инсталации, както и за съвместни инициативи с Румъния. Това е начин да отстояваме интересите си в рамките на голямото европейско семейство, допълни министърът.