Калоян Паргов: Образованието трябва да бъде обществено благо, а не услуга
Секция: Интервюта
19 Септември 2018 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Образованието трябва да бъде обществено благо, а не услуга

/КРОСС/ Резултатите от изследването на Евростат са предизвестени за всеки, който схваща правото на образование като обществено благо, а не като услуга. Образование, което гарантира просперитет и на индивида, и на държавата. Образование, осигуряващо равния старт на всички деца. Това каза лидерът на БСП – София и заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС Калоян Паргов по повод публикувано от Европейската комисия изследване, според което София е европейската столица, чиито граждани в най-малка степен изразяват удовлетворение от образованието и материалните условия в училище.

Това е звучен шамар за кмета Фандъкова, която през 10-те години в Столична община неизменно декларира, че образованието е приоритет в работата й и като ресорен заместник-кмет, и като кмет на София“, заяви Паргов.

Според него тази негативна тенденция може да се промени, ако бъдат изпълнен комплекс от мерки, съобразен с очакванията на родителите. Лидерът на столичните социалисти посочи и какви трябва да бъдат тези мерки: Качеството на обучение да е сходно, ако не и еднакво, в училищата в различните столични райони без значение дали те са периферни или централни, селски или градски; Спортните съоръжения във физкултурните салони и в училищните дворове да са съвременни и безопасни, а малкото съществуващи плувни басейни да работят; Извънкласните занимания – спорт и други дейности, да са достъпни за всички, като са част от учебния процес, а не да бъдат платени услуги; Децата да учат в едни и същи условия на материалната база, както в „елитното” училище, така и в кварталното; Дворовете на училищата да са без неравности и дупки, да са осветени, надеждно да са оградени и да не са място за събиране на кварталните младежи или за разхождане на домашни любимци; Безопасността на децата в училище да е гарантирана от общината, като собственик на сградата, а охраната да не се възлага на портиери - охранители на преклонна възраст и без достатъчна мотивация.

Когато Столична община успее да отговори на очакванията на родителите, е възможно София да не бъде на незавидното последно място в подобни класации и да се доближи до централноевропейските столици“, категоричен е Калоян Паргов.