Какво следва за света? Бил Гейтс разкри най-големите си страхове
Секция: Технологии
19 Септември 2018 21:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво следва за света? Бил Гейтс разкри най-големите си страхове

/КРОСС/ "Ние не сме напълно подготвени за следващата глобална пандемия. Заплахата идва от неизвестен патоген - бързо разпространим, много заразен и смъртоносен. Тази заплаха е много реална. Патогенът може да бъде някаква мутация на грипа или нещо съвсем различно. Случаите на свински грип и ебола от близкото минало само подчертават колко сериозен е проблемът", заявява Бил Гейтс в интервю за британския в. "Телеграф".

Основателят на Microsoft и вторият най-богат човек на планетата се страхува още от развиването на резистентност към антибиотиците, както и от намаляването на държавните бюджети за здравеопазване в най-бедните страни на Земята.

Бил Гейтс обаче разкрива, че има и още едно голямо притеснение, за което - за разлика от бъдещата възможна пандемия, почти никой не говори.

Това е бумът на раждаемостта в най-бедните страни в Африка.

Според милиардера огромният ръст в населението на бедните африкански страни може да доведе до още по-голяма бедност, политическа нестабилност, конфликти и още по-големи потоци от бежанци. Комбинацията от всичко това би разклатила сериозно международната стабилност.

Бил Гейтс все пак отчита, че ако процесите в Африка се менажират правилно, ръстът в населението може да доведе и до ръст на икономиките, сравним с този на Индия и Китай.

"Десетилетия на борба с бедността и трудно постигнат прогрес може би са на ръба на срутването", притеснен е филантропът, дарил милиарди долари за благотворителност.

Статистиките показват, че страховете на Гейтс са основателни. Докато населението на развитите държави има тенденцията да намалява, то най-бедните африкански страни ще са удвоили популациите си до 2050 година.

"Населението на Африка сега е 1 милиард души, до средата на века ще е станало 2 милиарда, а през 2100 г. ще е 4 милиарда", разкрива милиардерът, като посочва, че тези демографски изчисления имат изключителна точност.

Според него единственият начин раждаемостта да бъде намалена е увеличението в доходите, справянето с бедността и образованието. Именно това е изводът, направен на базата на демографските прогнози.

Гейтс разкрива, че технологичният прогрес се е оказал малко опасен и за западните демокрации, а обществото се е оказало по-разделено и поляризирано.

Като "малко плашещо" създателят на Microsoft посочва липсата на доверие в академиците, медиите и политиците. Такава според него е и тенденцията за "повече национализъм и вглеждане на вътре, а не навън".

Освен това милиардерът смята, че е редно правителствата да наложат по-строг контрол и регулации над технологичните гиганти.

"Семейството решава какви правила да спазват децата, редно е правителството да се образова по тези въпроси, защото дори и индивидите на върха на компаниите да нямат зли цели, то в края на деня държавата трябва да реши какво да позволи и забрани на компаниите", казва Бил Гейтс.

"Филантропията е основно задължение на всеки с много пари. Не е справедливо, че ние имаме толкова много, докато други имат толкова малко", твърди милиардерът.