Сериозни нарушения са открити при проверка на пропадналия асансьор, ранил трима работници
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2018 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сериозни нарушения са открити при проверка на пропадналия асансьор, ранил трима работници

/КРОСС/ Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извърши незабавна проверка на случая с падналото подемно съоръжение в Бургас. В момента съоръжението, което се намира в частна фирма е запечатано от полицията и тече разследване.

Припомняме, че при инцидента пострадаха трима работника. Асансьорът в една от сградите на фирмата на улица "Индустриална" е пропаднал от 3-4 метра до първия етаж, в резултат на което стъклата, които работниците превозвали, се счупили и ги нарязали. Само единият от работниците остава за лечение. От фирмата нямат обяснение за инцидента, защото товарният подемник превозвал до 1 тон, а тежестта в случая е била много по-малка, съобщи bTV. Собствениците предполагат, че се е скъсало въже.  Ето какво показа обаче проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор:

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. Изграденото по този начин съоръжение, включва 2 броя повдигателни съоръжения - електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

По време на инспекцията е установено, че за съоръжението липса изискуемата наложителна документация, която включва: заверена проектна документация и документи удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за технически надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.

Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация на повдигателните съоръжения, които в случая са с повишена опасност.

Държавната агенция е предприела мерки за съставянето на заповед за спиране на съоръженията и акт за установяване на административни нарушения на собственика, който ще бъде в размер до 10 хил. лв.