Румен Радев: Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2018 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено

/КРОСС/ Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков" 2 с представителите на Инициативния комитет за единение, чиито председател е изтъкнатият историк акад. Георги Марков. Под инициативата стоят подписите на 32-ма интелектуалци и общественици.

На срещата държавният глава подчерта, че тази инициатива не може да разчита на непосредствен успех, но е важно темата за помирение с историята и национално единение да бъде заявена публично. Румен Радев подчерта, че днес българското обществото следва да интерпретира историята на основата „палачи-жертви", а не през деформиращата идеологическа призма, защото в нашата история често палачите и жертвите са разменяли местата си. „В нашата история, за съжаление, твърде много хора са убивали и загивали с мисълта, че го правят в името на България и това е подходът, който следва да бъде отречен", категоричен беше Румен Радев.

„Светотатство е костите на жертвите да бъдат употребявани в злободневната политика. Аз ще подкрепя вашата инициатива и ще заема публично позиция в този смисъл", подчерта още на срещата държавният глава.