Възраждат Биеналето на илюстрацията в София
Секция: КУЛТУРА
20 Септември 2018 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възраждат Биеналето на илюстрацията в София

/КРОСС/ Сайтът "Българска илюстрация" и Столичната библиотека обединяват усилията си в сътрудничество за организирането и провеждането на Национално биенале на българската илюстрация. През октомври библиотеката ще отбележи своя 90-годишен юбилей, а сайтът ще възроди с първо издание отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си изложба.

24 октомври 1928 г. се смята за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Независимо от променящата се политическа и градска среда, в последвалите години Столичната библиотека не прекъсва своята работа и играе важна роля в културния живот на София. 

Събитието, което дава начало на дългогодишното биенале на илюстрацията, е през  1958 г. в несъществуващата вече галерия "Гурко". В изложбата участват едни от най-известните художници-илюстратори - Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Александър Денков, Любен Диманов, Любен Зидаров, Иван Кьосев, Иван Кирков. Техните произведения ще бъдат изложени в ретроспективната част на изложбата.

Поканата за участие е към всички творци, които работят в сферата на илюстрацията. Ограниченията са само две - творбите да са създадени в периода 2016-2018 г. и да не надхвърлят формат 25х35 см. Срокът е до 29 септември, а изложбата ще бъде подредена от 24 октомври до 10 ноември в зала "София".

Творците могат да кандидатстват всяка сряда (от 15 до 19 ч.) и събота (от 10 до 13 ч.) в сектор "Изкуство" в централната сграда на Столичната библиотека (пл. "Славейков" 4). Условията са публикувани в сайта "Българска илюстрация" (www.bulgarian-illustration.com).