Теменужка Петкова: Цената на природния газ не зависи от нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2018 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теменужка Петкова: Цената на природния газ не зависи от нас

/КРОСС/ Цената на природния газ не зависи от нас, това е ресурс, с който не разполагаме. Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира в предаването „Тази сутрин” на bTV очакваното сериозно увеличение на синьото гориво с 14% от октомври.

Тя припомни, че цената се определя по формула и зависи основно от цената на петрола и курса на щатския долар.

Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители, коментира министърът.

По думите й има възможност да бъде предоговорена цената в бъдеще с „Газпром”. Енергийният министър потвърди, че НЕК трябва да плати още 32 млн. евро по проекта АЕЦ „Белене”, защото това е постановил арбитражният съд. За изплатените на „Уорли парсънс” 270 млн. евро по проекта Петкова коментира, че те са изплатени за документация по договор с НЕК. Без фигурата на архитект на проекта не може, а изпълнителя е избран след обществено поръчка, уточни тя.

Теменужка Петкова припомни, че до края на октомври трябва да е готова процедурата за избор на стратегически инвеститор. Засега ясно изявен интерес от Китайската ядрена корпорация, обяви министърът. 
Тя коментира и информацията, че ще бъдат платени още 1 млн. лв. за консултант и обяви, че няма такова нещо. Ставало въпрос за преконсервация на оборудването за „Белене”.

С Гинка Върбакова, която поиска, но не успя да придобие активите на ЧЕЗ в България, министърката се чула последно за рождения й ден през август – „чисто човешки” да я поздрави. „Частната сделка не ме вълнува, нямам нищо общо с този процес”, подчерта Петкова.