Таблетите влизат в учебните часове на най-малките
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2018 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таблетите влизат в учебните часове на най-малките

/КРОСС/ Таблетите влизат в учебните часове на най-малките, за да им помагат. Чрез специално създадени игри децата ще развиват социалните си умения и ще практикуват наученото по математика.

Във времената, в които всяко дете използва смартфон и интернет, новите технологии постепенно навлизат и в учебните часове. „Пукльовците” е безплатна игра, която учениците от 1 до 4 клас могат да играят по групи с образователна цел.

„Децата играят и така се забавляват, докато учат, което повишава тяхната мотивация и ангажираност. Друга съществена ползва е да подпомага развитието на социалните умения на децата – да си сътрудничат, да работят в екип, емпатия, сетивност, разрешаване на конфликти, съвместно решаване на проблеми. В това се крие и иновативността, защото те нямат аналог”, заяви Ставрос Ставру – създател на играта.

Идеята за играта се ражда случайно, в търсене на перфектния детски подарък.

„Имах желанието да направя подарък на класа на моя син, който беше първи клас. И тъй като аз съм ИТ-специалист, ми хрумна на направя игра, но игра, която ангажира децата да са един отбор. И така се роди първият прототип на нашите игри”, обясни още Ставрос Ставру.

Играта се приема добре и бързо става любима на учениците.

Повече от половин година отнема на Ставрос да превърне идеята си в реалност. За целта помага и Ива, на която са поверени дизайнът и илюстрациите на игрите.

„Идеята за „Пукльовците” се разви постепенно. Трябваше ни начин, по който да отчитаме верните и грешните отговори. И това се случваше като съществото, което е главен герой в играта, расте и едно от децата каза то може би накрая ще се пукне. И по този начин с помощта на децата дойдоха „Пукльовците”, разказва Ива Груева – илюстратор на детски книги.

„В момента имаме 5 прототипа на игри, всички сме валидирали в училище и виждаме потенциал в тях”, обясни Ставрос Ставру.

Учениците от 120 Основно училище са първите, които се възползват от новата иновация.

„Усещаме, че в уроците по математика страшно много ни помага. Децата развиват своята емпатия и могат да покажат това, което са научили в час. По-свитите деца усещат подкрепа от останалите и тази кооперативна игра наистина ни е в помощ”, заяви Росица Георгиева, учител от 120 ОУ.

За създателите е важно на какво учат децата, затова и всяка игра си има кауза.

„Историята на игрите трябва да бъде обвързана с екологични каузи. Искаме да повишим чувствителността на децата към такъв тип проблеми. Първата игра е свързана с нефтопукльото, това е пукльо, който събира нефтените петна и помага да се преборим с нефтени разливи”, заяви Ставру.

Следващите игри, които все още са в процес на работа, включват каузи като разделно събиране и рециклиране на боклук, решаване на проблема с глобалното затопляне и увеличаване на биоразнообразието.

А за да няма пристрастяване, игрите са позволени за не повече от 5 минути на ден и то само в училищна среда.