Хайдушки празници "Капитан Петко войвода" в Чепеларе
Секция: КУЛТУРА
20 Септември 2018 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хайдушки празници "Капитан Петко войвода" в Чепеларе

/КРОСС/ За втора поредна година в Чепеларе ще се проведат Хайдушки празници "Капитан Петко войвода", които продължават до неделя.

Събитията започват тази вечер със среща-разговор с доц. д-р Румяна Комсалова – преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Темата е "Хайдушко движение по време на Българското Възраждане и ролята на капитан Петко Войвода". Утре в читалището ще бъде представен животът на легендарния капитан Петко Войвода с презентация на директора на Държавния архив в Смолян Зоя Начева. В събота ще има зрелищна възстановка на обявяването на Независимостта на България.

След това на площад "Олимпийски" започва поетичният спектакъл "Епопея на забравените". С втора възстановка Национален съюз "Единение" ще пресъздаде живи картини от дейността на капитан Петко Войвода.

В неделя те ще пресъздадат и картини на "Хайдушка клетва", след като на площада се проведе фестивал "Родопа пее хайдушки песни". Тогава ще бъде открита и изложба на исторически оръжия и на сцената ще се изявят фолклорен ансамбъл "Капитан Петко Войвода" при Тракийско дружество - Асеновград и ансамбълът при читалището в село Павелско. Вечерта ще бъдат поднесени тържествено венци пред паметника на капитан Петко Войвода в родопския град.