Малина Крумова: Развитието на публично-частното партньорство ще даде по-високо качество на инфраструктурата
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2018 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малина Крумова: Развитието на публично-частното партньорство ще даде по-високо качество на инфраструктурата

/КРОСС/ Възможностите и перспективите за развитие на публично-частното партньорство в България бяха обсъдени на форум, организиран от МРРБ.

Осигуряването и поддръжката на адекватна инфраструктура и съпътстващите я услуги, било то в областта на водоснабдяването и канализацията или по отношение на пътищата, са енергоемки и изискващи висока степен на мобилизация дейности. Това налага да ползваме всички възможности за привличане на финансов ресурс и експертиза. Постигането на ефективност в тези два отрасъла е неизменно свързано с перспективите за развитие на публично-частното партньорство у нас.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, която днес даде старта на втория ден от Международната практическа конференция на тема „Възможности и перспективи за развитие на публично-частното партньорство“.

Форумът се организира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и се провежда на 19 и 20 септември в град София.

В събитието участват представители на Business Advisory Board (BAB) към Икономическата комисия за Европа на ООН. Целта на конференцията е да се представи международният опит в областта на публично-частното партньорство, както и да се обсъдят предизвикателствата и възможностите за по-широкото му приложение в контекста на бъдещи инвестиционни процеси в България.

В изказването си пред участниците заместник-министър Крумова отбеляза предимствата на публично-частното партньорство, което по своята същност е дългосрочно сътрудничество, създавано с цел постигане на ускорено, по-качествено и ефективно предоставяне на публични услуги чрез оптимално разпределение на ресурси, рискове и възнаграждение за страните. В основата на публично-частното партньорство стои привличането на частен капитал за обществени ползи, което ускорява процеса на инвестиране и постигане на желаните цели. То е свързано с дългосрочно планиране, пренасяне на рисковите фактори към по-подготвени партньори и възможност за директно използване на уменията и експертизата на частния сектор, обясни заместник-министърът.

„В същото време, публично-частното партньорство не осигурява автоматично по-добра ефективност“, изтъкна Крумова и допълни, че ефективността изисква придобиването на умения, опит и добро управление на финансите. „Не всяка форма на ПЧП е универсална и работи при всички условия, затова е важно да се провеждат подобни форуми, които да дават трибуна на международния опит в областта и възможност да бъдат разбрани начините тези процеси да бъдат управлявани по-добре“, каза още регионалният заместник-министър.

Постигането на по-качествени услуги за обществото във ВиК отрасъла и пътната инфраструктура, където има сериозен финансов недостиг, изисква съществени капиталови вложения в следващите години, които могат да се осъществят чрез публично-частното партньорство, категорична бе Крумова.

Във втория ден на събитието се включиха още и представители на Националното сдружение на общините в Република България, Столична община, Българска асоциация по водите, университети в страната и други заинтересовани организации и страни.