Възстановиха правата на Руската антидопингова агенция
Секция: СПОРТ
20 Септември 2018 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възстановиха правата на Руската антидопингова агенция

След като 3 години имаше забрана да функционира, Руската антидопингова агенция (РУСАДА) съвсем скоро ще може да изпълнява отново своите задължения.

Световната антидопингова агенция (WADA) взе решение да възстанови лиценза на организацията, след като през ноември 2015 г. го спря заради обвиненията в прикриване на употребата и разпространение на забранени стимуланти за спортисти, за които са знаели и държавните органи.

"По-голямата част от изпълкома на WADA реши да възстанови РУСАДА. Това решение е свързано с конкретен график, по който на WADA трябва да бъде предоставен достъп до данните и пробите на бившата лаборатория в Москва, и с ясен ангажимент от страна на изпълкома, че ако този график не бъде спазен, правата на РУСАДА отново ще бъдат спрени", обявиха от Световната антидопингова агенция.

Девет от членовете на изпълкома са се изказали "За", а само двама са били против възстановяването на лиценза. 

През май 2018 г. руската агенция получи поредния отказ, тъй като от тяхна страна не бяха приети заключенията по докладите "Макларън" и "Шмид" за допинг схеми, които доведоха до забрана за участие на руски спортисти на олимпийските игри в Рио де Жанейро и в Сочи. Този път обаче от РУСАДА са се съгласили да бъде даден достъп до взетите преди време допинг проби.