Русия: Създаването на армия на Косово ще дестабилизира Балканите
Секция: Русия
20 Септември 2018 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия: Създаването на армия на Косово ще дестабилизира Балканите

/КРОСС/ За пореден път руското външно министерство обръща вниманието на ЕС , че ''трансформирането на косовските сили за сигурност в пълноценни въоръжени сили'' чрез техните външни патрони, независимо от позицията на Белград и косовските сърби, е изключително опасно за стабилността на Балканите, съобщава Eadaily.

Руското външно министерство напомни, че подобна стъпка нарушава изискванията на Регламент 1244 на Съвета за сигурност на ООН, който определя престоя в провинцията изключително и само на многонационални контингенти под международен контрол.

«Създаването на косовска армия е в противоречие с международната правна архитектура на сигурността на европейския континент като цяло, по-специално с Флорентинското споразумение, което има за цел да подкрепи регионалната стабилност със съдействието на ОССЕ.

Новият силов компонент в лицето на косовските въоръжени сили на територията на един от участниците във флорентинското споразумение — Сърбия — ще означава появата на армейска структура извън контрола на властите на страната «, подчертава Министерството на информацията и печата на руското външно министерство.